Antioxidanţii ar putea favoriza cancerul, în special pe cel de plămâni

Antioxidanţii ar putea favoriza proliferarea celulelor canceroase, în special în cazul cancerului de plămâni, notează cotidianul Le Nouvel Observateur.

Un studiu publicat săptămâna aceasta în revista medicală americană Science Translational Medicine arată că suplimentele de vitamine antioxidante accelerează dezvoltarea leziunilor precanceroase sau cancerele precoce de plămâni la şoareci şi la celule umane în laborator. Pentru prima dată, cercetătorii au reuşit să elucideze acest mecanism.

Antioxidanţii, cum sunt vitaminele A, C şi E, permit neutralizarea radicalilor liberi produşi de organism. Radicalii liberi asigură curăţarea organismului, prin permanenta eliberare a celulelor vechi sau defectuoase. Însă, în număr mare, ei devin nocivi, din cauza puterii lor antioxidante crescute, care poate afecta celulele, accelera procesul de îmbătrânire şi provoca cancere.

Mult timp, oamenii de ştiinţă au crezut că antioxidanţii pot ajuta la prevenirea tumorilor canceroase, astfel că beneficiile antioxidanţilor au fost adesea mult lăudate. Însă, mai multe studii clinice recente sugerează că aceştia nu au de fapt niciun efect în combaterea, de exemplu, a cancerului de plămâni. Mai rău, antioxidanţii pot chiar să crească riscul de a dezvolta cancer la anumite grupuri vulnerabile, cum sunt fumătorii.

‘Cauza acestui paradox rămânea până de curând necunoscută’, explică profesorul Martin Bergo, co-director al Centrului de boli oncologice din cadrul Institutului de Medicină din Goeteborg, Suedia, principalul autor al studiului publicat săptămâna aceasta.

În timpul acestui studiu, şoareci modificaţi genetic pentru a dezvolta mici tumori în plămâni au fost trataţi cu suplimente de vitamina E şi cu un medicament antioxidant. ‘Am constatat că aceşti antioxidanţi au triplat numărul tumorilor şi le-au accelerat puternic agresivitatea. De asemenea, aceşti antioxidanţi i-au ucis pe şoareci de două ori mai repede’, a explicat profesorul Bergo, precizând că efectele acestor substanţe depind de dozajul lor. Astfel, cu cât mai crescute erau aceste doze, cu atât mai mare era efectul lor.

Aceste rezultate au fost reproduse în două modele de cercetare diferite, pe şoareci şi pe celule canceroase pulmonare umane în vitro, a mai precizat omul de ştiinţă.

Astfel, s-a ajuns la concluzia că antioxidanţii stimulează progresia cancerului, diminuând cantitatea unei proteine-cheie numite ‘p53’, al cărei rol principal este cel de a distruge celulele tumorale, pentru a evita ca acestea să afecteze ADN-ul. ‘Când am eliminat această proteină la şoareci şi în liniile de celule ale cancerului de plămâni la om, antioxidanţii nu au mai avut efect’, a explicat autorul studiului.

Antioxidanţii au o acţiune toxică şi pentru că, diminuând nivelul de radicali liberi în tumori, ei scad în acelaşi timp cantitatea de proteină ‘p53’ din sânge şi lasă curs liber celulelor canceroase pentru a se multiplica. Acest mecanism sugerează că persoanele care au mici leziuni sau tumori nediagnosticate în plămâni, ceea ce este destul de probabil în cazul fumătorilor, ar trebui să evite suplimentele antioxidante, a avertizat profesorul Bergo.

Rămâne de determinat dacă acest efect nefast se produce în aceeaşi măsură pentru alte tipuri de cancer şi dacă aceste substanţe sunt benefice pentru persoanele cu risc scăzut, în scopul preîntâmpinării tumorilor canceroase. ‘Nu se ştie dacă antioxidanţii pot reduce riscul de cancer la persoane în stare bună de sănătate’, a declarat profesorul Bergo.

Un studiu realizat de cercetători de la Institutul naţional american de oncologie, publicat în 2011 şi desfăşurat pe 28.000 de bărbaţi cu vârste între 55 şi 74 de ani, a arătat deja că există o legătură între betacaroten, un puternic antioxidant prezent în numeroase vegetale şi consumat de asemenea sub formă de suplimente alimentare, şi o formă agresivă de cancer de prostată. Aceşti cercetători atenţionau de asemenea că tratamentele anticanceroase vizează oxidarea celulelor tumorale, pentru a le distruge, în timp ce antioxidanţii ar putea slăbi acţiunea terapeutică a respectivelor tratamente. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata