Aproximativ „90-95% din populaţia globului nu ştie să gândească”

Aproximativ „90-95% din populația globului nu știe să gândească”, susține doctorul american Robert Swartz, de la „National Center For Teaching Thinking” din SUA, unul dintre cei 2.000 de experți care vor lua parte la Conferința internațională asupra gândirii, care va avea loc din 29 iunie până în 3 iulie în orașul Bilbao, relatează vineri ziarul spaniol ABC.

‘Puțină lume de pe planetă a învățat să gândească într-o formă mai largă și mai creativă (…)’, susține specialistul în pedagogie, menționând că „progresul omenirii depinde de acest tip de gândire”.

În opinia sa, responsabilitatea pentru actuala situație revine mai ales școlii, care — deși este complet diferită față de secolele anterioare — pune accentul pe memorizare și nu pe raționament și rezolvarea creativă a problemelor.

Robert Swartz, care colaborează și cu University of Massachusetts din Boston, este de părere că 99 % din problemele omului sunt de natură lingvistică și, prin urmare, este imperios necesară o bună comunicare de la cea mai fragedă vârstă. Pe de altă parte, sistemul de învățământ trebuie să formeze ‘subiecți activi’, nu pasivi, care să nu se limiteze la recepționarea de informații. Cheia este, potrivit lui, formarea tinerelor generații pentru a putea ‘gândi critic’.

Totodată, este nevoie să se stimuleze la cei mici empatia, pentru a putea astfel aprecia opiniile celorlalți și munca în echipă.

Aflată la cea de-a 17-a ediție, conferința de la Bilbao va dezbate în legătură cu aplicarea gândirii în educație, afaceri, artă și sport. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata