Astronautul american Scott Kelly a crescut 5 centimetri în spaţiu

Astronautul NASA Scott Kelly avea aceeaşi înălţime ca fratele său geamăn Mark. La întoarcerea sa pe Pământ, după ce a stat un an pe Staţia Spaţială Internaţională (SSI), el este cu 5 centimetri mai înalt, relatează ziarul spaniol Estrella Digital.

Această schimbare se datorează impactului pe care îl are microgravitatea în spaţiu asupra coloanei vertebrale şi care a devenit mai evidentă după un an de misiune în imponderabilitate în cazul lui Scott Kelly, în vârstă de 52 de ani.

Obiectivul misiunii ‘One year in space’ este tocmai de a studia efectul unei şederi prelungite în lipsă de gravitate. În cazul lui Scott Kelly, a fost studiată evoluţia sa în spaţiu şi în paralel cea a fratelui său geamăn Mark pe Pământ.

Vertebrele coloanei formează un arc gigant. Presate în jos asupra acestui arc în spirală, vertebrele se menţin strâns unite. Când se eliberează forţa pe care o reprezintă gravitatea terestră, arcul se întinde.

În acelaşi fel, coloana se lungeşte cu între 3 până la 5 centimetri când oamenii călătoresc în spaţiu. Gravitatea mai mică împinge în jos vertebrele, astfel încât coloana se poate întinde până la circa 7,6 centimetri.

Pe Pământ, întinderea coloanei se petrece noaptea. Când dormim, gravitatea împinge în jos vertebrele şi produce un efect minim de întindere, notează ziarul spaniol. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES) Foto: nasa.gov

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata