Atacatorii cibernetici îşi vor intensifica atacurile asupra terminalelor deţinute de către consumatori, companii şi guverne

Infractorii cibernetici pregătesc, în 2016, o serie de atacuri sofisticate asupra terminalelor operate de către consumatori, companii și guverne din întreaga lume, unele dintre cele mai vizate dispozitive fiind ceasurile inteligente, PC-urile, infrastructurile critice și sistemele de operare Apple, avertizează specialiștii în securitate cibernetică.

Pe lista tendințelor care descriu cel mai bine domeniul securității informatice în acest an, specialiștii Symantec amintesc de 7 tipologii, printre care nevoia de securitate crescută pentru dispozitivele Internet of Things /IoT/, oportunitățile infractorilor cibernetici de a compromite dispozitive Apple, lupta dintre grupurile ransomware și rețelele de distribuție malware sau nevoia de criptare.

Potrivit companiei de securitate cibernetică, în ceea ce privește nevoia de securitate crescută pentru dispozitivele IoT, tendința este dată de apetitul consumatorilor de a cumpăra din ce în ce mai multe ceasuri inteligente, aparate pentru monitorizarea activității, headseturi holografice și alte dispozitive similare. Ultimul raport Gardner, intitulat ‘Agenda Overview for the Internet of Things’, arată, de altfel, că, până în anul 2020, aproape 30 de miliarde de asemenea dispozitive conectate vor fi utilizate într-o gamă largă de industrii, iar IoT va marca fiecare rol din cadrul întreprinderii.

În același timp, o a doua tendință se referă la creșterea oportunităților infractorilor cibernetici de a compromite dispozitive Apple. În condițiile în care compania americană generează 13,5% din vânzările globale de smartphone-uri și 7,5% din vânzările globale de PC-uri (conform datelor IDC valabile la finalul lunii septembrie 2015), tot mai mulți atacatori cibernetici au dezvoltat viruși speciali pentru infectarea dispozitivelor ce rulează Mac OS X sau iOS. Numărul de amenințări direcționate către sistemele de operare Apple rămâne destul de redus, comparativ cu sistemele Windows sau Android.

Conform specialiștilor, în 2016, se preconizează că grupurile ransomware /cerere de recompensă adresată utilizatorului, n.r./ ar putea intra în conflict cu infractorii cibernetici care desfășoară atacuri tradiționale, cum este malware-ul /software proiectat pentru a aduce daune sistemului informatic, fără acordul proprietarului, n.r./. ‘Pe măsură ce aceste escrocherii pot fi detectate mai ușor, atacatorii și malware-ul acestora este posibil să progreseze și să folosească tehnici mai sofisticate pentru e evita detectarea și pentru a preveni înlăturarea. ‘Scrisoarea de răscumpărare’ va evolua și ea, iar atacatorii vor utiliza diferite capcane pentru înșelarea utilizatorilor naivi’, potrivit Symantec.

O altă tendință preconizată de către specialiști în 2016 se referă la atacurile cibernetice și breșele de date ce vor duce la nevoia de asigurare cibernetică. Astfel, tot mai multe companii vor apela în acest an la asigurarea cibernetică pentru protecție suplimentară a datelor companiei, având în vedere că atacurile cibernetice încep să reflecte atacurile din lumea reală.

De asemenea, în 2016 specialiștii Symantec se așteaptă la o creștere a atacurilor grave asupra infrastructurilor critice, iar motivele sunt atât politice, cât și infracționale, cu națiuni și organizații politice care desfășoară adevărate războaie cibernetice și infractori care atacă pentru profit sau recompense financiare.

Pe de altă parte, se va intensifica nevoia producătorilor de dispozitive mobile de a cripta produsele realizate.

‘Deși această tendință de criptare crescută protejează datele utilizatorului împotriva infractorilor cibernetici, a provocat și furia guvernelor care consideră că acesta este un obstacol în aplicarea legii, existând riscul repetării cripto-războaielor din anii ’90 și în următorii doi ani’, se notează în analiza Symantec.

Nu în ultimul rând, în cursul acestui an, se va accelera dezvoltarea securității biometrice în rândul operatorilor industriali, prin implementarea de noi capabilități, atât cu noi senzori în dispozitive, cât și cu adoptarea cadrelor de autentificare biometrică. Aceasta va facilita stocarea sigură pe dispozitive a informațiilor biometrice (cum sunt amprentele), precum și interoperabilitatea între aplicații și sisteme.

Symantec Corporation (NASDAQ: SYMC), expert în protecția informațiilor, a fost fondată în anul 1982. Compania este inclusă în topul Fortune 500 și oferă una dintre cele mai vaste rețele de inteligență a datelor la nivel global, precum și soluții performante de securitate, backup și disponibilitate pentru stocarea, accesarea și partajarea datelor importante. În anul fiscal 2014, Symantec a înregistrat venituri de 6,7 miliarde dolari. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata