Atât computerele, cât şi perifericele pot fi făcute să transmită date sub formă de unde sonore

O echipă de cercetători americani în domeniul securității informatice a reușit să demonstreze că echipamentele standard conectate la computer, precum imprimante sau alte dispozitive, pot fi compromise de hackeri și făcute să transmită date sub forma unor unde sonore, conform Reuters.

Programul de atac al dispozitivelor preia controlul circuitelor de input/output și le face să vibreze la o anumită frecvență aleasă de cercetători, care poate fi auzită sau nu. Aceste vibrații pot fi recepționate cu ajutorul unei antene radio AM, aflată în apropiere.

Timp de decenii, agențiile de spionaj și cercetătorii au căutat modalități prin care să poată culege informații din dispozitivele periferice ale calculatoarelor, precum tastatura, imprimanta etc, reușind să capteze căldură sau lumină, spre exemplu, permițând într-o oarecare măsură identificarea conținutului.

Noua antenă transmițătoare, denumită ‘Funtenna’ de către coordonatorul acestui studiu, Ang Cui de la Red Balloon Security, deschide încă un canal potențial de comunicații care este greu de detectat pentru că niciun raport de trafic nu va descoperi datele care părăsesc sistemul atacat.

Cu prilejul demonstrației pe care a făcut-o miercuri, pentru câțiva jurnaliști, înainte de conferința Black Hat din Las Vegas, cercetătorul Ang Cui a anunțat că va face public după conferință codul sustras pentru a demonstra acest sistem de atac, urmând ca alți cercetători în domeniu sau chiar hackeri să preia acest sistem și să-l perfecționeze.

Ang Cui a menționat că hackerii trebuie să plaseze antena foarte aproape de clădirea țintă de unde trebuie să capteze undele sonore.

Această muncă de cercetare întreprinsă pe parcursul ultimilor doi ani de Ang Cui, doctorand al Columbia University, este încă o dovadă că o gamă largă de dispozitive pot fi manipulate în moduri diferite, iar hackerii își sporesc astfel avantajul în lupta cu cei care apără sistemele informatice pe măsură ce dispozitivele inteligente devin tot mai complexe. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata