Atlas, noul robot umanoid cu capacităţi uimitoare

Boston Dynamics, unul din liderii din domeniul ingineriei robotice preluat de Google în urmă cu câţiva ani, a prezentat săptămâna aceasta un nou robot din seria Atlas. Uimitor prim echilibru şi agilitate, el poate îndeplini diferite sarcini, relatează futura-sciences.com şi leparisien.fr.

Noua versiune a robotului Atlas prezentată marţi de firma americană este mai mică decât originalul — are 1,75 metri şi 82 de kilograme—, dar beneficiază de multe îmbunătăţiri. Ea funcţionează cu o baterie care poate fi ataşată atât la interior, cât şi la exterior, şi are noi captatori plasaţi în membrele inferioare care îi permit să îşi păstreze echilibrul pe teren accidentat sau dacă este împins.

A fost îmbunătăţit şi sistemul său de detectare a obstacolelor. Firma nu a dezvăluit decât puţine informaţii despre noul robot, însă videoclipul prezentat arată clar că aceste maşini devin tot mai performante şi adaptate la mediu. În videoclipul de circa trei minute, Atlas este supus unor probe dificile, din care iese mai degrabă bine, ţinând seama că nu se cunosc condiţiile de filmare.

Robotul poate deschide uşa şi pleca în explorare. Merge uşor prin pădure — fără să fie conectat la o sursă de energie — şi îşi menţine echilibrul fără să cadă în zăpadă, datorită unei multitudini de captatori.

Atlas funcţionează cu ajutorul unui sistem complicat de cricuri hidraulice şi se orientează în spaţiu datorită senzorilor plasaţi în cap. Poate fi programat să execute sarcini simple, repetitive, cum ar fi deplasarea unor cutii grele şi aranjarea lor pe raft. Specialiştii de la Boston Dynamics au dus experienţa mai departe, împingându-l cu un baston sau mişcând cutia pe care trebuia să o deplaseze. Uşurinţa cu care se ridică după ce s-a aplecat este şi ea impresionantă.

Singura problemă neplăcută, dincolo de eventualul preţ sau autonomia sa, este zgomotul produs de motoare în timpul mişcărilor. Acest aspect constituie de altfel motivul invocat în luna decembrie a anului trecut de armata americană pentru a pune capăt unui contract care prevedea o comandă de roboţi-câini care să poată transporta materiale într-un teatru de operaţiuni. Boston Dynamics a conceput şi un ghepard bionic.

Cu acest nou model, firma americană de robotică intenţionează să se orienteze din nou spre piaţa civilă, domenii de cerere economice tot mai clare, arată cele două site-uri menţionate. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata