Au fost anunţaţi câştigătorii Premiilor Shaw 2015

Cercetarea modului în care comunică bacteriile microscopice, studiul asupra planetelor similare Pământului ce ar putea găzdui forme de viață și instrumente algoritmice privind teoria numerelor care ar putea ajuta la crearea celor mai sigure rețele de telecomunicații reprezintă demersurile științifice câștigătoare a Premiilor Shaw, scrie DPA.

‘Oamenii de știință nu pornesc de la premisa că cercetările lor vor influența lumea, însă au reușit să ofere răspunsuri neașteptate pentru utilitatea vieții noastre de zi cu zi’, a declarat Ching Pak-chung, membru al Consiliului Shaw în cadrul unei conferințe de presă la Hong Kong.

Fundația Premiilor Shaw decernează anual trei premii, fiecare în valoare de câte un milion de dolari, pentru a recompensa cercetările extraordinare desfășurate în lumea academică, cercetare științifică sau aplicații tehnologice, care au un impact semnificativ asupra umanității. Cele trei secțiuni premiate sunt: astronomie, științe și medicină, științe matematice.

William J. Borucki, cercetător principal la NASA, a fost desemnat câștigătorul premiului anual Shaw pentru astronomie pentru munca sa depusă în slujba misiunii Kepler, care a permis oamenilor de știință, să înregistreze planete mult mai departe de galaxia noastră și să descopere aproximativ 1.000 de planete care ar putea găzdui forme de viață pe ele.

Cercetătoarea Bonnie L. Bassler de la Universitatea Princeton și Peter Greenberg de la Universitatea din Washington au fost desemnați să împartă în mod egal premiul Shaw pentru Știință și Medicină pentru descoperirea intitulată ‘quorum-sensing’ sau cum bacteriile comunică prin eliminarea unor molecule foarte mici.

Matematicianul Gerd Faltings de la Max Planck Institute for Mathematics din Germania și Henryk Iwaniec la Rutgers University (USA) împart în mod egal premiul Shaw pentru Științe Matematice pentru cercetările lor privind teoria numerelor, folosită pentru obținerea unor progrese remarcabile în telecomunicații și tehnologia criptării datelor.

Decernarea premiilor Shaw, ajunse în acest an la a 12-a ediție, va avea loc la 24 septembrie, la Hong Kong. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata