Au fost create celule suşă pentru repararea discurilor intervertebrale

O echipă de cercetători francezi a reușit să transforme celule stem adipoase în celule care alcătuiesc discurile coloanei vertebrale pentru a le repara, scrie publicația electronică pourquoidocteur.fr, citând un studiu apărut în publicația de specialitate ‘Stem Cell’.

Pe măsură ce îmbătrânim, se instalează dureri de spate care afectează calitatea vieții. Pentru 40% dintre durerile de spate este responsabilă degradarea ireversibilă a discurilor intervertebrale. Aceste structuri ale coloanei vertebrale formează „perna” dintre vertebre. Cu cât ele sunt mai solicitate, cu atât discurile care joacă un rol de amortizare se degradează mai mult. Cu timpul, uzura favorizează apariția durerii.

Cercetătorii au încercat să dezvolte tratamente pentru a încetini sau opri degradarea discurilor intervertebrale. Mai precis, ei au cercetat încetinirea degenerării celulelor care alcătuiesc nucleul moale, partea centrală a discului, care este prima atinsă.

O echipă din cadrul Institut national de la santé et de la recherche médicale (INSERM) a studiat celulele stem din țesutul adipos. Pornind de la acestea, ei au reușit să producă celule moi funcționale.

Însă pentru a ajunge acolo, celulele stem ar trebui să se scalde într-un anumit preparat. În cazul în care un element implicat lipsește sau se prezintă în cantități excesive, transformarea în celule moi poate eșua.

După ce au testat mai multe rețete, cercetătorii au reținut-o pe cea care părea a fi cea mai eficientă. Aceasta combină doi factori de creștere — TGF-Beta și GDF5. Ei au prelevat apoi țesut adipos de la 9 pacienți. În 28 de zile, au reușit să obțină în laborator celule moi funcționale asemănătoare celor existente în mod natural în discurilor intervertebrale.

„Protocolul s-a dovedit a fi un succes, indiferent de vârsta și de greutate a pacienților”, spune Jerome Guicheux, director al unității 791 din cadrul INSERM 791 numite „Laborator de inginerie osteo-articulară și dentară” din Nantes și responsabil al studiului.

„Cu toate acestea, a trebuit să mergem mai departe, deoarece aceste celule au avut nici o șansă de supraviețuire doar fiind reimplantate în discul intervertebral deteriorat, însă fiind lipsite de orice substrat nutritiv necesar”, a explicat Guicheux.

Oamenii de știință au conceput apoi un biomaterial pentru a recrea în mod artificial un mediu de multiplicare favorabil pentru aceste celule. Pentru a evalua eficacitatea acestei combinații de celule cu biomaterialul, le-au implantat unui șoarece de laborator.

„Acest dispozitiv este cel mai apropiat de un transplant intradiscuri la om. Am demonstrat că protocolul pe care l-am aplicat acestor celule a fost suficient pentru a conserva activitatea secretorie specifică și fenotipul specializat odată reinjectat ‘in vivo’ „, a declarat responsabilul studiului.

Echipa de cercetători plănuiește testarea acestei terapii regenerative pe un nou tip de animal, mai relevant. În cazul în care se validează eficacitatea acestei terapii, s-ar putea trece la testarea pe oameni. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata