Banca Mondială: Leul românesc nu se va redresa la acelaşi nivel ca piaţa bursieră

Investitiile straine directe in statele in curs de dezvoltare vor creste anul viitor cu 14%, la 440 miliarde de euro, deoarece economia mondiala isi va reveni din cea mai adânca recesiune din ultimii 60 de ani, a declarat Mansoor Dailami, manager al Finantelor internationale in cadrul Grupului Perspective de dezvoltare al Bancii Mondiale, transmite Bloomberg.

O redresare a monedelor statelor emergente nu se va realiza la acelasi nivel, leul românesc, hrivna ucraineana si leva bulgareasca având o evolutie sub nivelul pietei din cauza deficitului lor de cont curent si a nevoilor mari de refinantare, sustine oficialul Bancii Mondiale.

Economiile emergente, conduse de Brazilia, Rusia, China si India, sau statele BRIC, isi vor majora investitiile reciproce, a apreciat oficialul Bancii Mondiale, intr-un interviu acordat la Singapore.

Indicele MSCI Emerging Markets Index a crescut anul acesta cu 32% la Londra, datorita semnalelor privind redresarea economiei mondiale.

Indicele MSCI Emerging Markets Index este un indice lansat de banca americana Morgan Stanley, care urmareste performantele indicilor bursieri de pe 25 de piete emergente, printre care se numara Brazilia, China, India, Rusia, Polonia, Cehia, Ungaria si Turcia.

Bancile centrale au injectat bani in sistemele lor financiare pentru a atenua criza creditelor care a dus la colapsul bancii americane Lehman Brothers, in timp ce G20 a promis in martie masuri sustinute pentru a depasi recesiunea.

“Aceste masuri au avut un rol semnificativ in cresterea increderii in pietele in curs de dezvoltare. Investitiile straine directe vor fi cu siguranta mai ridicate anul viitor datorita redresarii economiei”, a afirmat Dailami.

Capitalul investit care va intra pe pietele emergente ar putea creste cu 27% anula acesta, la 20 miliarde de dolari, de la 15,7 miliarde de dolari in 2008, a explicat Dailami.

Conform estimarilor, investitiile straine directe in statele in curs de dezvoltare vor scadea cu 34% in 2009, la 385 miliarde de dolari, de la 580 miliarde de dolari in 2008, din cauza crizei economice.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata