Bio-roboţi australieni vor cerceta Oceanul Indian

Bio-roboți de investigație sunt lansați la apă în Oceanul Indian în cadrul unui studiu inițiat de liderul cercetării științifice din Australia, organizația Commonwealth Scientific and Industrial Research Organisation (CSIRO), într-un efort de a înțelege procesele fizice și biologice de importanță crucială din Oceanul Indian, informează agenția Xinhua.

Roboții, denumiți BioArgos, vor măsura pentru prima dată oxigenul, nitrații, clorofila, materia organică dizolvată în apă și particulele existente între Insula Christmas din Australia și Madagascar, a anunțat vineri CSIRO.

În ciuda importanței Oceanului Indian pentru resursele de pescuit, pentru transportul maritim și pentru mijloacele de existență ale populației din jurul său, conducătorul proiectului CSIRO, dr. Nick Hardman-Mountford a declarat că se știu relativ puține lucruri despre adâncimile și sănătatea biologică a ecosistemului.

„Estul Oceanului Indian, singur, aduce în capturi șapte milioane de tone de pește pe an”, a spus Hardman-Mountford. „Și, de asemenea, determină climatul din regiunile din jur, regiuni în care trăiește 16 la sută din întreaga populație a lumii”, a adăugat acesta.

„Deci, este important să urmărim ce se întâmplă sub suprafața apei”, a continuat Hardman-Mountford.

Patru dintre bio-roboți, fiecare în valoare de până la 100.000 de dolari australieni (77.173 dolari), vor fi coborâți în niște vârtejuri de apă și vor ajunge astfel până la 2.000 de metri adâncime, în derivă, purtați de curent.

Modificările din chimia și biologia ecosistemelor marine vor fi măsurate instantaneu iar datele vor fi transmise către cercetători în timp real prin intermediul unui satelit, astfel putând fi construită o imagine tridimensională a Oceanului Indian.

Hardman-Mountford a declarat că roboții vor permite cercetătorilor să înțeleagă dezvoltarea planctonului și cât de mult carbon se absoarbe sau este folosit în lanțul trofic și cât de mult este ascuns.

„A știi despre aceasta creștere este important pentru o predicție în legătură cu cât de multă hrană poate produce Oceanul Indian și cât de mult dioxid de carbon se poate înregistra și, de asemenea, ne va da o idee mai bună cum sa menținem Oceanul Indian sănătos și productiv”, a spus Mountford.

Bio-roboții vor fi desfășurați pe parcursul unei expediții a Organizației pentru Alimentație și Agricultură a ONU (FAO) prin Mauritius și Madagascar, precizează Xinhua. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata