Câinii pot recunoaşte emoţiile umane

Mulţi posesori de câini consideră că prietenii lor necuvântători au capacitatea de a le ridica oamenilor moralul, însă câinii pot chiar să recunoască emoţiile umane, potrivit unui studiu realizat la universităţi din Marea Britanie şi Brazilia, conform Reuters şi The Telegraph.

Echipe de experţi în comportamentul animalelor şi psihologi de la universităţile Lincoln şi Sao Paulo au demonstrat că prietenul cel mai bun al omului, câinele, poate forma reprezentări abstracte mentale ale stărilor emoţionale umane.

Șaptesprezece câini nedresaţi, din Marea Britanie şi Portugalia au fost puşi să vadă imagini şi să asculte sunete caracteristice pentru persoane fericite sau supărate sau câini prietenoşi ori agresivi. Câinii au fost puşi să asculte chemarea ”vino aici”, în limba portugheză, atât pe un ton prietenos cât şi nervos, dar şi sunete ce reprezentau lătratul unor câini prietenoşi şi agresivi.

”Oamenii de ştiinţă au descoperit că pe măsură ce auzeau anumite sunete, câini căutau cu privirea imaginea care avea expresia facială potrivită sunetului respectiv. Până în prezent, această abilitate cognitivă a fost demonstrată doar la primate iar capacitatea de a face această conexiune atunci când este vorba de specii diferite le aparţinea doar oamenilor”, a declarat dr. Kun Guo de la Facultatea de Psihologie a Universităţii Lincoln din Marea Britanie.

”Studiul nostru arată că un câine are abilitatea de a integra două surse diferite de informaţii senzoriale într-o percepţie coerentă a emoţiei atât la oameni cât şi la câini. Acest lucru înseamnă că un câine are un sistem propriu de clasificare a stărilor emoţionale”, a mai spus dr. Kun Guo.

”Câinii sunt mai inteligenţi decât pisicile pentru că personalitatea lor prietenoasă i-a ajutat să dezvolte creiere mai mari”, a apus profesorul Daniel Mills, coautor al studiului, conform ediţiei online a cotidianului The Telegraph.

Cercetarea a fost publicată în Royal Society journal Biology Letters. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata