Calitatea timpului petrecut cu copilul este mai importantă decât cantitatea

Copiii se dezvoltă bine și frumos când mamele lor lucrează – este un lucru dovedit deja științific. Journal of Mariage and Family a publicat recent un studiu consacrat mamelor active și impactului timpului pe care acestea îl dedică educației copiilor, relatează miercuri huffingtonpost.fr.

Desfășurat de Melissa Milkie, sociolog la Universitatea din Toronto (Canada), și alți doi cercetători de la universități diferite, studiul este extrem de important pentru viața mamelor active.

Concluziile au fost simple și evidente: volumul timpului petrecut de mame cu copiii lor între trei și 11 ani nu ar avea un impact deosebit asupra dezvoltării lor (ca reușită școlară, stare emoțională bună și comportament general).

Studiul nu susține nicidecum că momentele împărtășite cu copiii în această perioadă nu servesc la nimic, ci numai că ponderea calitativă o depășește pe cea cantitativă. Astfel, o mamă care îi va spune povești copilului seara, va sta cu el la masă, va vorbi cu el în tete-a-tete nu va fi cu nimic mai prejos decât una care va sta de două ori mai mult cu copilul, din care o mare parte se va uita la televizor cu cel mic (de exemplu).

Studiul nu spune totuși până la ce punct matematic calitatea poate înlocui cantitatea.

Washington Post, care s-a interesat îndeaproape de aceste rezultate, a publicat un grafic ce prezintă timpul petrecut cu copiii de mamele și tații din anii 1960 până în zilele noastre.

Surpriza este că mamele din prezent (dintre care lucrează 71%, față de 41% în 1965) petrec mai mult timp cu copiii decât cele de la începutul perioadei analizate (iar tații, de trei ori mai mult). Acest lucru se explică prin faptul că mamele care lucrează recuperează în cele din urmă lipsa timpului petrecut cu copiii consacrându-se mai mult familiei în weekend-uri decât predecesoarele lor, cu o prezență mai sistematică, dar cu mai puțină implicare.

O altă concluzie a studiului este că stresul generat de obligația tacită a mamelor de a da totul copiilor ar avea un impact negativ asupra dezvoltării lor. Societatea continuă totuși să considere sfânt timpul consacrat de mame copiilor, aruncând o umbră asupra celor care ezită să tragă linie între viața profesională și cea de familie. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata