Cantitatea optimă de sare din alimente

Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din SUA a dat publicității un nou raport asupra cantităților de sare conținute în alimente preambalate comercializare de magazine, cum sunt pizza, mâncărurile gătite preambalate sau mezelurile, informează worldreportnow.com.

Experții susțin că atunci când se consumă o cantitate excesivă de sare, aceasta poate genera probleme serioase de sănătate precum tensiunea arterială mărită, principala cauză a afecțiunilor cardiace și a atacurilor cerebrale.

Linda Schieb, specialistă în epidemiologie la departamentul de cardiologie și prevenire a accidentelor cerebrale din cadrul Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor, membră a echipei de cercetători care a efectuat studiul a explicat modul în care echipa sa a analizat alimentele preambalate care se găsesc în magazinele alimentare.

Potrivit rezultatelor acestei analize, mai bine de 50% dintre alimentele preambalate din comerț depășeau prescripțiile Administrației pentru Alimente și Medicamente (FDA — Food and Drug Administration) din SUA privind conținutul de sare.

Cercetătorii au utilizat date culese din 52 de magazine aflate în trei districte electorale din SUA. Studiul este reprezentativ pentru o jumătate din țară, exceptând magazinele Wal-Mart Stores, lanțul comercial cu cele mai mari venituri din lume, precum și asociațiile din comerțul de antrepozit, scrie worldreportnow.com.

Studiul a scos la iveală faptul că 70% dintre produse, incluzând pizza și amestecurile de produse cu paste făinoase sau cu carne depășeau nivelul de sodiu prescris de FDA.

De asemenea, s-a constatat ca 50% până la 70% dintre supe, mezeluri și sandwich-uri nu se conformau cu nivelurile recomandate de FDA privind consumul zilnic de sare.

Potrivit cercetătorilor, au fost identificate unele alimente care corespundeau îndrumărilor FDA, precum gustările, pâinea și brânzeturile.

Linda Schieb a explicat că cea mai mare parte a consumului uman de sare provine din alimentele procesate sau servite la restaurante. Ea recomandă citirea etichetelor înainte de a cumpăra unele produse și alegerea alimentelor care au cel mai mic conținut de sodiu.

Consumul zilnic de sodiu recomandat persoanelor sănătoase este de 2.300 miligrame (2,3 grame). Experții susțin că modul cel mai eficient de a evita consumul exagerat de sare este acela de a avea o paletă culinară cât mai largă. În loc de a mânca două sandviciuri, unul dintre ele poate fi înlocuit cu fructe proaspete precum un măr sau o banană.

Experții în nutriție îi sfătuiesc pe consumatori să mănânce acasă pentru că astfel devin răspunzători pentru prepararea hranei și se pot feri să presare prea multă sare peste mâncare, mai scrie worldreportnow.com. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

alimentealimente procesatemezeluripaste fainoasepizzasaresodiu
Comentarii (0)
Adaugă comentariu