Caprele sunt animale mai inteligente decât se crede

Deşi au creierul destul de mic, caprele îşi pot însuşi repede o sarcină complexă şi să şi-o amintească după multă vreme. În schimb, dacă se uită cum duc la îndeplinire suratele lor aceeaşi sarcină, nu reuşesc să înveţe mai repede, arată un studiu desfăşurat de cercetători elveţieni şi britanici şi publicat în revista Frontiers in Zoology.

Echipa cercetătoarei Elodie Briefer de la Școala politehnică federală din Zurich a efectuat cercetarea la un sanctuar pentru capre din Kent (Anglia), informează 20heures.ch. Animalele au avut de învăţat cum să îşi ia mâncare dintr-un recipient transparent, mai întâi direct şi apoi apăsând o clapetă cu botul.

Nouă capre din 12 au reuşit în medie după 12 încercări. Oamenii de ştiinţă au repetat experienţa la intervale de la una la zece luni, iar animalele şi-au amintit foarte bine metoda, pe care au aplicat-o în circa două minute. ‘Acest lucru demonstrează o memorie excelentă pe termen lung’, spune Elodie Briefer, citată într-un comunicat al Queen Mary University din Londra.

Unele capre au fost lăsate să se uite cum procedează suratele lor, verificându-se dacă învaţă mai repede. Nu a fost cazul, neexistând nicio diferenţă în abilitatea lor.

Potrivit cercetătorilor, rezultatele experimentului ar putea explica de ce caprele se pot adapta la medii dificile şi pune stăpânire rapid pe noi spaţii, încheie 20heures.ch. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata