Ce spune faţa despre personalitatea şi sănătatea noastră

Forma, mărimea și chiar culoarea feței noastre pot oferi informații foarte importante despre personalitatea, starea de sănătate și sexualitatea noastră, susțin specialiști britanici citați de BBC.

„Biologia noastră, la nivelul genelor și hormonilor, influențează felul în care ne dezvoltăm și aceleași mecanisme ne vor forma și caracterul”, explică Carmen Lefevre de la Universitatea Northumbria (Marea Britanie).

Lefevre a constatat că persoanele cu un nivel mai ridicat de testosteron tind să aibă fețele mai late, cu pomeți mai mari, și că există mai multe șanse ca aceste persoane să aibă personalități mai ferme, uneori agresive.

Legătura dintre forma feței și o atitudine de dominare este surprinzător de larg răspândită, fiind observată chiar și la maimuțele capucin — în cazul cărora cu cât fața este mai lată, cu atât este mai probabil ca acestea să ocupe un rang superior în ierarhia grupului. În ceea ce-i privește pe oameni, ea a fost demonstrată la jucătorii de fotbal profesionist.

Într-un studiu care i-a examinat pe jucătorii de la Campionatul Mondial de Fotbal din 2010, Keith Welker de la Universitatea din Boulder, Colorado, a arătat că raportul dintre lățimea și înălțimea chipurilor fotbaliștilor a prezis atât numărul de faulturi între mijlocași, cât și numărul de goluri marcate de către atacanți.

De asemenea, studii realizate pe voluntari indică faptul că forma feței pare să reflecte și felul în care acționează politicenii, însă aceste aspecte trebuie abordate cu precauție, în condițiile în care există alte caracteristici, cum ar fi cooperarea și inteligența, care ar trebui să fie la fel de importante pentru succesul unui politician.

După cum este de aşteptat, înfăţişarea conţine indicii despre sănătatea şi antecedente medicale ale unei persoane, iar detaliile pe care aceasta le oferă sunt surprinzătoare. Cantitatea de grăsime de pe faţă, spre exemplu, oferă un indiciu mai puternic despre condiţia fizică a cuiva decât alte repere mai cunoscute, cum fi indicele de masă corporală. Astfel, persoanele cu feţe mai înguste sunt mai puţin susceptibile să contracteze infecţii, iar atunci când se întâmplă, boala este mai puţin severă. De asemenea, persoanele cu feţe înguste tind să fie mai puţin depresive şi anxioase, probabil pentru că sănătatea mintală este adesea strâns legată de starea de sănătate a organismului în general.

Însă cum este posibil ca proeminenţele obrajilor să spună atât de multe despre noi? Benedict Jones de la Universitatea din Glasgow găseşte o posibilă explicaţie într-o nouă abordare a rolului pe care îl joacă grăsimile în organism.

„Sănătatea nu ţine atât de mult de câtă grăsime există, ci de locul unde este dispusă această grăsime”, a explicat el. Persoanele cu corpul în formă de pară, cu mai multă grăsime la nivelul şoldurilor şi posteriorului şi cu torso-uri mai subţiri tind să fie mai sănătoase decât cele cu corpul în formă de „măr”, cu un singur strat de grăsime concentrat la nivelul stomacului, deoarece ţesutul adipos din jurul pieptului este gândit pentru a elibera moleculele inflamatorii, care pot deteriora organele de bază.

În afară de aceste indicii mai evidente, diferenţele foarte subtile de culoare a pielii pot dezvălui, de asemenea, secrete despre sănătatea unei persoane. Jones şi Lefevre subliniază însă că aceste diferenţe nu au nimic de-a face cu tonurile asociate unei etnii, ci cu nuanţele – foarte greu de remarcat – care pot reflecta diferenţele de stil de viaţă. Potrivit specialiştilor, o persoană este mai sănătoasă, dacă pielea sa are un ton uşor gălbui, auriu. Pigmenţii în cauză sunt numiţi „carotenoizi” şi, aşa cum le sugerează şi numele, pot fi găsiţi în fructele şi legumele portocalii şi roşii.

Potrivit lui Lefevre, carotenoizii ajută la crearea unui sistem imunitar sănătos. „Atunci când consumăm suficiente astfel de fructe şi legume, pigmenţii se depun în piele şi o colorează în gălbui”, explică cercetătoarea. Această strălucire sănătoasă contribuie în mod semnificativ la atracţia fizică a persoanei – cu mult mai mult decât tonurile mai evidente obţinute în urma unei vizite la un salon de bronzare.

De asemenea, culoarea roz din obraji ar trebui să semnaleze o circulaţie bună a sângelui, asociată unui stil de viaţă activ, şi ar putea fi, de asemenea, un semn al fertilităţii în cazul femeilor. De altfel, Benedict Jones a constatat că femeile tind să fie mai roşii în obraji atunci când sunt fertile – probabil din cauza estradiolului, un hormon sexual, care face ca vasele de sânge din obraz să se dilate uşor. Acesta poate fi unul din numeroasele mici schimbări de aspect şi comportament care fac o femeie mai atractivă, atunci când este mai probabil să poată concepe copii.

De altfel, prin aceste cercetări, disciplina numită „fiziognomie”, condamnată în trecut şi, mai recent, la începutul secolului XX, atunci când a fost asociată cu frenologia, începe să câştige credibilitate. Spre exemplu, un studiu care a examinat relaţia dintre feţe şi personalitate, pe un eşantion de subiecţi din anii ’30 – ’90, a descoperit că, deşi bărbaţii cu trăsături de copil sunt mai puţin dominatori în tinereţe, ei devin din ce în ce mai asertivi odată cu trecerea anilor, probabil pentru că au învăţat să compenseze pentru aşteptările generate de aspectul lor tineresc.

Mai surprinzător, autorii au constatat, de asemenea, dovezi ale unui aşa numit „efect Dorian Gray” – potrivit căruia, faţa care îmbătrâneşte ajunge să reflecte anumite aspecte ale personalităţii care nu au erau evidente atunci când oamenii erau mai tineri. Astfel, femeile care au avut personalităţi mai atractive, mai sociabile, începând cu adolescenţa şi până după vârsta de 30 de ani, sunt considerate mai atractive după ce au trecut de vârsta de 50 de ani, decât cele erau mai puţin sociabile, dar mai frumoase în mod natural. O posibilitate este ca prima categorie să fi ştiut cum să exploateze la maxim aspectul lor, şi astfel, încrederea lor interioară să se fi reflectat în diferenţele subtile de expresie.

La urma urmei, aspectul nostru este cu mult mai complex decât o demonstrează osatura feţei şi tonul pielii, după cum a indicat şi un studiu recent. Oamenii de ştiinţă au cerut unor voluntari să îşi poarte hainele preferate, iar ulterior le-au fotografiat feţele. Chiar dacă hainele nu au fost vizibile pentru cei care au analizat pozele, aceştia i-au considerat mai atractivi pe cei îmbrăcaţi în hainele preferate decât pe alţi participanţi la studiu. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata