Cel mai mare radiotelescop din lume va căuta urme de viaţă extraterestră

Marele radiotelescop de la Arecibo, din Puerto Rico, are deja un urmaş în căutarea semnalelor inteligente din Univers. Duminică, 3 iulie,  a fost amplasată ultima piesă a celui mai mare radiotelescop din lume, FAST, construit de Academia Chineză de Știinţe în provincia Guizhou. FAST (Five hundred meter Aperture Spherical Telescope) are un diametru de 500 metri, aproape dublu faţă de cel de la Arecibo, semnalează cotidianul spaniol ABC.

În cadrul proiectului există potenţial pentru a căuta şi studia cele mai neobişnuite obiecte, pentru a înţelege mai bine originea Universului şi pentru a impulsiona căutarea globală a vieţii extraterestre, a apreciat Zheng Xiaonian, director adjunct al Observatorului Astronomic Naţional. FAST, care a costat aproape 180 de milioane de euro, va fi timp de mai multe decenii cel mai puternic şi performant din categoria sa.

Acest telescop, în a cărui construcţie s-au investit peste cinci ani de muncă, va deveni operaţional în luna septembrie, potrivit lui Zheng Xiaonian. FAST face parte din programul spaţial chinez, o prioritate pentru Beijing, care doreşte ca această ţară să devină cea mai avansată putere spaţială din lume. Acest ambiţios program vizează, de asemenea, să pună un om pe Lună înainte de anul 2036 şi să reuşească să pună primul om pe suprafaţa lui Marte.

Noul radiotelescop va fi folosit, printre altele, pentru a descoperi noi pulsari. Totodată, FAST va căuta şi va identifica noi molecule în spaţiul interstelar. Sensibilitatea sa sporită îi va permite, de exemplu, să localizeze molecule de carbon în spaţiu cu o precizie mult mai mare decât cea atinsă până acum. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES) Foto: Xinhua

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata