China şi-a lansat cel mai perfecţionat satelit de observare terestră, Gaofen-4

China a lansat cu succes marți, 29 decembrie, de la cosmodromul Xichang, din provincia Sichuan, un satelit de ultimă generație, Gaofen-4, ce va fi utilizat pentru observații meteorologice sau terestre în caz de incendii, seisme și alte tipuri de dezastre naturale, anunță Xinhua și DPA.

Aceasta a fost cea de-a 19-a lansare cu rachetă din 2015 și cea cu numărul 222 realizată cu rachete de tip ‘Lungul Marș’.

‘Gaofen’ înseamnă, în traducere, ‘înaltă definiție’, acest satelit fiind unul dintre cele mai sofisticate din lume, ‘capabil că identifice un petrolier aflat în largul oceanului’, potrivit unui reprezentant al agenției spațiale chineze.

Beijingul intenționează să plaseze pe orbită un total de șapte sateliți de tip Gaofen. Primul aparat a fost lansat în aprilie 2013, Gaofen-3 este prevăzut să plece în spațiu în 2016, iar ultimii doi sateliți sunt programați spre sfârșitul deceniului în curs.

Gaofen 4 diferă de sateliții anteriori din această serie prin faptul că este plasat mult mai departe de Terra și, implicit, orbita lui este mult mai mare. El se rotește la aproximativ 36.000 de kilometri de Pământ, spre deosebire de Gaofen 1 și 2, care se găsesc la 600-700 de kilometri de Planeta Albastră. Sateliții cu orbită joasă pot da imagini mai detaliate, iar cel cu orbită mai înaltă oferă date de ansamblu, astfel încât împreună asigură autosuficiența Chinei în procurarea informațiilor de acest fel.

Acest sistem de sateliți va servi și pentru agricultură și în depistarea unor resurse minerale. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES) Foto: Xinhua

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata