Cine va fi noul Neil Armstrong al Planetei Roşii?

9

Cine va fi primul om care va pune piciorul pe planeta Marte? Cât de puternic va fi el din punct de vedere psihologic, ținând cont de pericolele și izolarea unei misiuni spre Planeta Roșie ce poate depăși 1 an?

Cine va forma echipajul acestei misiuni cu atât mai așteptate după ce NASA a confirmat săptămâna aceasta prezența periodică a apei în stare lichidă pe Marte? Site-ul lexpress.fr încearcă să facă portretul viitorului „Neil Armstrong” al Planetei Roșii, un erou care poate că nici nu s-a născut încă.

„Sunt 90% șanse ca primul om care va păși pe Marte să fie american”, preconizează Jean-Yves Le Gall, președintele Agenției spațiale franceze — Centrul Național de Studii Spațiale (Centre national d’études spatiales — Cnes), care a acceptat acest joc de imaginație. Este evident faptul că NASA dispune de un avans considerabil în competiția pentru cucerirea spațiului cu celelalte agenții spațiale — cel puțin în ceea ce privește planeta Marte, NASA a derulat și derulează cele mai numeroase misiuni științifice, atât de pe orbita acestei planete cât și de la sol.

Dacă primul om care va păși pe Marte va fi aproape sigur american, cum va arăta echipajul care-l va însoți? Va fi vorba de un echipaj 100% american sau se va opta pentru unul internațional, așa cum sunt echipajele de pe Stația Spațială Internațională (ISS)?

Diferitele agenții spațiale își vor disputa dreptul de a trimite un astronaut în această misiune, estimează Jacques Villain, autorul cărții „Irons-nous vraiment un jour sur Mars?” (Vom ajunge, oare, într-o zi pe Marte? — Ed. Vuibert, 2011).

Iar dacă astronauții americani au cele mai mari șanse de a porni spre Planeta Roșie, nu este exclus ca din echipaj să facă parte și un cosmonaut (rus) sau un taikonaut (chinez), un vyomanaut (indian) sau un spaționaut (francez), pentru a se respecta cosmopolitismul promovat de ISS.

Cu siguranță însă, cel puțin în prima misiune, nu vor putea merge reprezentanți ai tuturor națiunilor interesate de acest lucru. Numărul membrilor echipajului va fi limitat de volumul capsulei care-i va transporta și de masa care trebuie ridicată de pe Pământ.

Conform unui scenariu vehiculat de NASA, echipajul va fi format din 4 — 6 membri, iar fiecare membru al echipajului va dispune de alimente și echipamente dintre care doar cele necesare igienei personale pe timpul misiunii vor depăși 300 de kilograme.

Alte scenarii propun misiuni cu 3 — 4 membri ai echipajului care urmează să călătorească prin spațiu vreme de 8 luni până la destinație, cu viteze de până la 40.000 de km/h, cea mai mare viteză atinsă vreodată de om în spațiu. Odată ajuns pe Marte membrii echipajului își vor amenaja o bază și vor rămâne acolo timp de câteva luni până la 2 ani, după care vor începe călătoria de 8 luni înapoi spre Terra.

O condiție esențială pentru succesul misiunilor cu echipaj uman pe Planeta Roșie este legată de menținerea sănătății psihice a astronauților.

„Trebuie să ne asigurăm că aceștia vor ajunge în viață și capabili să-și continue misiune pe Marte, după ce vreme de 8 luni au stat împreună, închiși într-un spațiu de 4 metri cubi”, a mai susținut Jacques Villain.

În plus, odată ajunși pe Marte, membrii echipajului se vor afla într-un scenariu cu totul diferit decât astronauții care au pășit pe Lună: „Membrii echipajului nu vor putea lua prea ușor legătura cu Pământul, iar în cazul în care vor apărea probleme nu-i vom putea ajuta prea mult.Vor fi pe cont propriu”.

La orice întrebare ar fi adresată către Pământ, oricât de urgentă, răspunsul va veni după cel puțin 40 de minute din cauza distanței dintre cele două planete (un mesaj radio ajunge de la Marte la Pământ în aproximativ 15 minute, la care se adaugă tot pe atât pentru răspuns și un minim de 10 minute pentru formularea răspunsului).

Niciodată însă vreun astronaut nu s-a confruntat cu perioade atât de lungi de autonomie și izolare, pe care le implică o astfel de misiune de Marte. În plus, niciodată un astronaut nu a petrecut atât de mult timp în spațiu. În aceste condiții, sănătatea psihică și capacitatea de a acționa în situații critice, sub stres intens, sunt de o uriașă importanță, putând face diferența între un succes extraordinar și moarte. Psihologii avertizează că membrii echipajului ar putea suferi de depresie și chiar ar putea ajunge la gânduri suicidare.

Testele realizate în cadrul programului rus de simulare „Mars 500” au confirmat faptul că este nevoie să se acorde o atenție specială criteriilor psihologice de selecție pentru misiune. Astfel știm deja că „dorința de a reveni acasă este de importanță capitală pentru succesul unei astfel de misiuni”, precizează Jean-Yves Le Gall.

Un alt aspect important pentru succesul misiunii ține de specializările pe care ar trebui să le aibă membrii echipajului. Cu atât mai mult cu cât tocmai s-a anunțat descoperirea dovezilor cu privire la apariția periodică a apei în stare lichidă pe Planeta Roșie, va fi important ca echipajul să se întoarcă acasă cu mostre de sol și de apă. De aici rezultă necesitatea prezenței unui geolog printre membrii echipajului, un expert care va ști cum să preleveze mostrele, ce mostre să caute și mai ales cum să evite contaminarea lor cu microbi și substanțe de proveniență terestră.

Pe lângă expertiza în geologie la bordul capsulei care va pleca spre Marte ar fi bine să se găsească și un pilot, un mecanic, un biolog, un chimist, un climatolog, un medic, dar și alții — NASA având în vedere trimiterea în misiune a unor astronauți cu multiple specializări. Membrii echipajului vor trebui să poată să repare singuri un motor în regim de urgență, sau să opereze o apendicectomie asupra unui coleg de misiune, sau o fractură deschisă, fără a avea nevoie de indicații directe de pe Pământ. De asemenea va fi nevoie și de un expert în plante care să poată cultiva legume pe care le va uda cu apă de pe Marte, desalinizată la fața locului.

Iar dintre acești pionieri ai spațiului, cui îi va reveni onoarea de a face primul pas pe Marte? Și cine va fi Buzz Aldrin, cel care va filma plantarea drapelului în solul planetei? În funcție de anul în care va fi lansată misiunea — cel mai apropiat orizont temporar anunțat de NASA fiind 2030, iar o variantă mai pesimistă fiind 2050 — viitorul Neil Armstrong care va păși pe Marte este în prezent copil sau poate chiar încă nu s-a născut.

Jean-Yves Le Gall este însă sceptic cu privire la atenția media și din partea opiniei publice de care se va bucura această misiune, prin comparație cu Apollo 11 din 1969. Pe atunci, explică el, „Luna reprezenta un totem în cursa pentru cucerirea spațiului dintre SUA și URSS. În cazul lui Marte, oamenii vor fi interesați de misiune timp de 2 zile și apoi vor uita de ea. Este puțin la fel ca diferența dintre un sprinter și un maratonist: toată lumea a auzit de Usain Bolt, dar câți dintre noi cunosc numele campionului mondial la maraton?”. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)


Urmăriți FINANCIARUL.RO și pe Google News