Cometa 67P/Ciuriumov-Gherasimenko s-a născut prin fuziunea a două corpuri cosmice diferite

Forma ciudată a cometei 67P/Ciuriumov-Gherasimenko este rezultatul ciocnirii și alipirii dintre două corpuri cosmice distincte, este concluzia la care au ajuns oamenii de știință în urma analizei imaginilor transmise de sonda Rosetta, conform unui material publicat de lepoint.fr.

Încă de la primele fotografii care dezvăluiau forma complicată a cometei 67P/Ciuriumov-Gherasimenko oamenii de știință au început să-și pună întrebări. Cum s-a putut forma un astfel de corp cosmic compus din doi lobi uniți printr-un segment atât de îngust? Astfel au apărut două ipoteze principale cu privire la originea acestei comete.

Una dintre ipoteze susținea că această cometă este de fapt un singur corp cosmic care a trecut printr-un proces de erodare diferențiată, iar cealaltă ipoteză indica faptul că ar fi vorba de două corpuri distincte care la un moment dat s-au întâlnit și au fuzionat. Cea de-a doua ipoteză a fost însă favorita oamenilor de știință pentru că un proces de erodare diferențiată care ar fi vizat partea mai îngustă, dintre cei doi lobi ai cometei, era mult mai greu de explicat.

Astfel, cercetătorii și-au propus să verifice această a doua ipoteză și să demonstreze că într-adevăr cometa este compusă din două corpuri distincte, precum și să afle mai multe despre procesul de fuziune — cum și când s-a produs acest proces. Oare este vorba de o fuziune produsă la începuturile sistemului nostru solar, în urmă cu peste 4 miliarde de ani sau mai târziu? De asemenea, a fost vorba de o ciocnire violentă care a dus la formarea acestei comete?

Pornind de la imaginile de înaltă rezoluție obținute de camera Osiris (Optical, Spectroscopic and Infrared Remote Imaging System) a sondei Rosetta, o echipă de cercetători coordonată de italianul Matteo Massironi, de la Universitatea din Padova, a reușit să identifice diferitele învelișuri stratificate ce formează această cometă precum și orientarea lor și a observat că fiecare dintre cei doi lobi are o structură proprie formată din straturi diferite, cu orientări diferite.

Pentru cercetătorii coordonați de Matteo Massironi nu mai există loc de îndoială. Cometa 67P/Ciuriumov-Gherasimenko este rezultatul fuziunii dintre două corpuri cosmice. În plus, compoziția stratificat-ordonată a fiecărui lob indică faptul că fuziunea nu s-a produs în urma unei ciocniri violente.

Ori o astfel de ciocnire lentă nu ar fi putut să se producă decât în urmă cu mai multe miliarde de ani, în zorii sistemului nostru solar, pe când marile planete, care prin forța la gravitațională și-au curățat orbitele de alte obiecte, nu erau încă formate. În acea perioadă nucleele sau embrionii viitoarelor comete aveau mai mult gaz în jurul lor și se deplasau mai încet, aceste gaze opunând o mai mare rezistență la înaintare.

În concluzie, nașterea cometei 67P/Ciuriumov-Gherasimenko, cu forma sa caracteristică, bilobată, nu este deloc de dată recentă. În ceea ce privește cei doi lobi ai săi, chiar dacă este vorba de două corpuri distincte, Matteo Massironi și colegii săi au remarcat o serie de similitudini în structură și compoziție. Aceste două corpuri s-au format printr-un proces de acreție de materie similară.

Lansată în 2004, sonda Rosetta, aparținând Agenției Spațiale Europene (ESA), a parcurs deja peste 6 miliarde de kilometri prin spațiu. Această misiune are un buget de 1,3 miliarde de euro. După lansarea din martie 2004, Rosetta a înconjurat de trei ori Pământul și o dată planeta Marte pentru a dobândi viteza necesară parcurgerii distanței până la destinație.

Rosetta are anvergura de 32 de metri, de la un capăt la altul al panourilor solare care îi asigură necesarul de energie. Sonda este de 125 de ori mai mică decât cometa 67P, care are diametrul estimat la 4 kilometri. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata