Conf. dr. Serafinceanu: În România sunt 150.000 de pacienţi cu diabet zaharat şi boală renală avansată

Cel puţin 150.000 de pacienţi cu diabet zaharat şi boală renală avansată sunt în prezent în România, a declarat vineri conf. dr. Cristian Serafinceanu în cadrul conferinţei Zilele Institutului Naţional „Prof. dr. N. Paulescu”.

„Am înfiinţat Asociaţia pentru Studii Reno-Metabolice şi Nutriţionale din două motive, primul este că oricum am face calculele, nu avem date certe, eu spun că în România în acest moment sunt cel puţin 150.000 de pacienţi cu diabet zaharat şi boală renală avansată. 150.000 din care maximum 1% sunt în evidenţa cuiva, undeva. Noi avem cam 800-1.000 în evidenţă, restul cred că sunt împrăştiaţi prin centrele din ţară. (…)”, a afirmat şeful Centrului de Hemodializă din cadrul Institutului Paulescu conf. dr. Cristian Serafinceanu.

El a menţionat că în cei 20 de când a fost deschisă Secţia de Nefrologie şi Dializă din cadrul Institutului Naţional de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice „N. Paulescu”, peste 3.000 de pacienţi cu diabet zaharat au fost iniţiaţi pe hemodializă şi pe dializă peritoneală.

Dr. Cristian Serafinceanu a mai precizat că au fost realizate în cadrul Institutului două premiere naţionale — dializa cu bicarbonat în locul celei cu acetat şi terapiile de hemodializă — hemodiafiltrarea şi hemofiltrarea.

„În acest moment în Secţia de dializă şi nefrologie a Institutului Paulescu lucrează cinci medici primari cu dublă specialitate de nefrologie şi diabetologie. Suntem din acest punct de vedere, în mod sigur, unici în ţară şi cred că mai sunt unul, două centre în Europa unde se face acelaşi lucru. Nu e uşor, e chiar foarte greu. Pacienţii noştri sunt pacienţi dificili, sunt pacienţi, cum spuneam odată, săraci, bătrâni, bolnavi şi singuri. Sunt dezinseraţi majoritatea din punct de vedere social, din punct de vedere familial, iar noi încercăm să le asigurăm o calitate a vieţii cât de cât compatibilă cu condiţia umană”, a arătat Serafinceanu.

Institutul Naţional de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice „N. Paulescu”, aniversează 20 de ani de la înfiinţarea Secţiei de Nefrologie şi Dializă, una dintre puţinele din Europa şi chiar din lume care sunt specializate exclusiv pentru diagnosticul şi tratamentul pacienţilor cu boală cronică de rinichi diabetică.

Institutul este unul dintre cele mai importante centre de specialitate din ţara noastră, care şi-a concentrat activitatea pe dezvoltarea de planuri de prevenţie, diagnosticare şi tratament ale diabetului şi complicaţiilor sale, dar şi ale altor boli metabolice. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata