Corupţia are cauze neurologice, consideră cercetătorii chinezi

O echipă de neurologi din China a ajuns la concluzia că o parte a emisferei cerebrale stângi, și anume „girusul frontal inferior”, are un rol-cheie în înclinația către acte de corupție.

Persoanele al căror creier are o activitate mai intensă în acea zonă sunt mai predispuse la acceptarea mitei sau la deturnarea de fonduri, relatează joi EFE, adăugând că descoperirea ar putea deschide calea pentru găsirea unor tratamente pentru aceste probleme.

Specialiștii de la prestigioasa Academie de Științe Sociale din China au prezentat rezultatele cercetării lor în publicația ‘Frontiers in Behavioural Neuroscience’, preluată joi de ziarul South China Morning Post.

În cadrul acestui studiu, cercetătorii chinezi au controlat prin rezonanță magnetică activitatea cerebrală a 28 de voluntari în timp ce aceștia erau ‘ademeniți’ cu bani. Concret, fiecărui voluntar i se dădea, în mod separat, o sumă de bani (care varia de la un individ la altul) și i se oferea posibilitatea de a păstra o parte sau de a o refuza în întregime.

Când li se făcea oferta, s-a observat că tuturor voluntarilor li se activau arii din creier ce au legătură cu bunăstarea — în emisfera dreaptă, partea frontală, însă doar la cei care o acceptau se activa ‘girusul frontal inferior’ stâng. În plus, cu cât acceptau mai mulți bani, cu atât era mai mare activitatea din zona respectivă, situată în apropierea tâmplei.

Potrivit neurologului Li Shu, coordonator al studiului, constatarea poate arunca o nouă explicație a faptelor de corupție.

Analiza ar trebui să continue având ca subiecți politicieni corupți, este de părere un alt expert de la Universitatea din Beijing, Ge Jianqiao, citat de South China Morning Post. Dacă nu va exista însă o autorizare în acest sens venită de la cel mai înalt nivel politic, ‘ niciun institut de cercetări nu va avea curajul să finanțeze un asemenea proiect’, a afirmat neurologul Cao Jun.

Lupta contra corupției este una dintre prioritățile președintelui chinez, Xi Jinping. În perioada de aproape un an de când ocupă această funcție, a crescut considerabil numărul anchetelor și condamnărilor pentru fapte de corupție. Nu mai departe decât luni, Xu Caihou, fost vicepreședinte al Comisiei Militare Centrale, a fost exclus din partidul Comunist, fiind anchetat pentru acte de corupție. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata