Costul mediu anual plătit de şoferi pentru combustibil va creşte, în medie, cu 505 lei, de la 1 aprilie

Majorarea accizei la carburanţi începând cu 1 aprilie 2014 va mări costul mediu anual pe care şoferii români îl alocă alimentării cu combustibil cu 505 lei în cazul benzinei şi cu 415 lei la motorină, arată un studiu realizat de Daedalus Millward Brown, împreună cu portalul VeziCatFace.ro.

Potrivit sursei citate, de la 1 aprilie, bărbaţii vor cheltui pe combustibil cu 100 de lei mai mult decât femeile. Astfel, la un rulaj mediu anual de 12.800 de kilometri, dintre care 65% parcurşi în oraş, femeile vor scoate din buzunar pentru combustibil 6.400 de lei, cu 410 lei mai mult decât în prezent.

De cealaltă parte, la un rulaj mediu anual de 15.300 de kilometri, dintre care 56% în oraş, bărbaţii vor plăti pe combustibil 7.900 de lei, cu 510 lei mai mult decât până la 1 aprilie.

„Deşi procentajul kilometrilor parcurşi în localitate este mai redus decât cel al femeilor, bărbaţii vor fi mai afectaţi de mărirea preţului la carburant decât acestea. Astfel, diferenţa de cost suportată de bărbaţi vs. femei va fi de 100 de lei în defavoarea bărbaţilor’, se notează în concluziile cercetării.

Analiza Daedalus Millward Brown şi VeziCatFace.ro arată că scumpirea se va resimţi cel mai mult în buzunarele celor care conduc maşini cu motoare mari şi consumuri ridicate.

În aceste condiţii, un posesor de maşină cu motor pe benzină de peste 2.500 centimetri cubi va plăti anual, în medie, cu 160 de lei mai mult decât cineva care deţine o maşină cu o capacitate cilindrică între 2 şi 2,5 litri. În cazul motorinei, această diferenţă va fi de 125 de lei.

Pe de altă parte, odată cu mărirea accizei la carburanţi, românii vor trebui să scoată anual din buzunar mai mulţi bani pentru acelaşi număr de litri de combustibil.

Efectul va fi, însă, că la fiecare plin în valoare de 300 de lei şoferii vor alimenta cu circa 3,5 litri mai puţin. În termeni practici, acest lucru înseamnă că un român care deţine o maşină din clasa compactă va circula cu circa 50 de kilometri mai puţin având acelaşi buget.

„Spre exemplu, un bărbat posesor al unei maşini cu motor de 1,6 litri pe benzină şi consum de 5,9 litri/100 km (extraurban) şi 10 litri/100 km (urban) consumă anual 1.245 de litri pentru care plăteşte la preţul/litru din prezent circa 7.400 de lei. Cu acest buget, bărbatul parcurge în jur de 15.300 de kilometri, dintre care 56% în interiorul oraşului. De la 1 aprilie, însă, deşi dispune de acelaşi buget, şoferul în cauză va putea merge doar 14.200 km, cu circa 1.100 km mai puţin într-un an’, se explică în studiu.

Acesta a fost realizat pe baza datelor de consum specificate de producătorii auto. Informaţiile referitoare la rulajul mediu anual şi raportul urban/extraurban au fost preluate dintr-un studiu anterior realizat de portalul specializat VeziCatFace.ro, alături de Daedalus Millward Brown, pe un eşantion de 7.004 proprietari de autoturisme din mediul urban, cu vârsta cuprinsă între 18 şi 65 de ani. Eroarea de eşantionare este de +/-2%.

Începând cu data de 1 aprilie, carburanţii se scumpesc cu circa 40 de bani pe litru, după aplicarea accizei suplimentare de 7 eurocenţi.

În prezent, acciza reprezintă 30% din preţul final în cazul benzinei şi 26% la motorină.

Săptămâna trecută, premierul Victor Ponta a precizat că banii din acciza pe carburant, ce va fi introdusă la 1 aprilie, vor fi direcţionaţi către buget şi de acolo spre infrastructură şi alte proiecte bugetare. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata