Doza zilnică de aspirină „poate reduce riscul de cancer”

Peste 6.000 de vieți ar putea fi salvate într-un an dacă toți britanicii cu vârste cuprinse între 50 și 65 de ani ar lua o aspirină pe zi pentru a reduce riscul de cancer, atac de cord și accident vascular cerebral, susține o nouă cercetare, preluată de The Independent.

În cel mai recent studiu care dovedește beneficiile aspirinei — unul dintre cele mai ieftine și mai utilizate medicamente — experții susțin că o doză zilnică de aspirină, timp de 10 ani, ar putea fi „cel mai important lucru pe care îl putem face pentru a reduce rata cancerului, după renunțarea la fumat și scăderea în greutate”.

Într-o nouă analiză a sute de studii anterioare, oamenii de știință de la Universitatea Queen Mary din Londra au putut compara avantajele în raport cu riscurile care ar putea apărea în cazul în care mai multe milioane de oameni ar lua o doză zilnică de aspirină timp de 10 ani, între 50 și 65 de ani.

Potrivit acestora, decesele cauzate de cancerul de colon ar putea scădea cu 40%, cele de cancer esofagian cu 50% și cele de cancer de stomac cu 35%.

Dacă se adaugă și scăderile mai mici ale numărului de decese cauzate de cancerul pulmonar, cancerul de prostată și cancerul de sân și beneficiile în privința reducerii ratei de atac de cord și a anumitor tipuri de accident vascular cerebral, numărul de vieți salvate pe an de aspirină ar totaliza aproape 7.000. Cu toate acestea, aproape 900 de decese suplimentare ar fi cauzate de efectele secundare negative ale administrării medicamentului.

Cercetarea este în curs de desfășurare pentru a determina persoanele la care este cel mai probabil să apară efecte secundare ale administrării de aspirină. Fumătorii, cei care iau deja medicamente pentru subțierea sângelului, cum ar fi warfarina, și purtătorii bacteriei Helicobacter sunt considerați ca având un risc mai mare.

Potrivit cercetătorilor, beneficiile aspirinei ar fi cele mai pronunțate în rândul celor cu vârste cuprinse între 50 și 65 de ani, deoarece riscul de cancer crește pe măsura avansării în vârstă, în timp ce riscurile de efecte secundare ale medicamentului ar apărea la cei de peste 70 de ani.

Pe de altă parte, o scădere a ratelor de deces provocate de cancer nu a apărut decât după ce persoanele au luat aspirină timp de cinci ani. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata