Drogurile consumate în Europa, din ce în ce mai nocive

Drogurile consumate în Europa sunt din ce în ce mai nocive pentru sănătate, potrivit unui raport anual difuzat de Observatorul European pentru Droguri și Toxicomanie (OEDT), relatează AFP.

Raportul menționează că în 2013 s-a înregistrat ‘o creștere a epidemiei de HIV’ la utilizatorii de droguri în Grecia și România și semnalează probleme persistente în unele țări baltice care ‘compromit reculul pe termen lung a numărului de noi cazuri de HIV în Europa’.

Peste 80 milioane de europeni, un sfert din populația adultă din UE, au consumat un drog ilicit într-un moment din viața lor, se arată în raportul difuzat la Lisabona.

În pofida unor ‘progrese obținute’ în materie de sănătate publică, se remarcă ‘evoluții preocupante înregistrate în unele țări’ și ‘apariția de noi amenințări’, a afirmat Wolfgang Götz, director al OEDT.

Astfel, ‘noi substanțe psihoactive’ de sinteză (NPS sau ‘noi droguri’), nereglementate prin dreptul internațional pentru că sunt insuficient cunoscute, ‘apar fără încetare pe piața drogurilor’, unde încearcă să imite, chiar să înlocuiască drogurile reglementate, menționează raportul.

Produse în laboratoare clandestine europene sau importate din China și India, ele sunt deseori vândute pe internet, ca ‘droguri legale’ sau ‘produse chimice destinate cercetării’ (cercetare medicală).

Cu 81 de noi droguri detectate în 2013, sistemul de alertă preventivă european (EWS) cunoaște ‘o presiune crescută’, menționează OEDT. În total, acesta supraveghează peste 350 de substanțe psihoactive, de obicei suspectate că provoacă intoxicări sau chiar decesul. Acesta este exemplul MDPV, component principal al drogului numit ‘sare de baie’, suspectat că ar fi cauzat 99 de decese mai ales în Finlanda și Marea Britanie.

Dar efectele lor foarte puternice nu necesită decât slabe concentrații în sânge și sunt uneori aproape nedetectabile în caz de deces. Mai ales, ‘cantități infime pot fi utilizate pentru a produce doze multiple. Noi începem cu greu să înțelegem consecințele viitoare ale acestei evoluții pentru sănătatea publică și controlul drogurilor’, a avertizat Götz.

Chiar dacă în general numărul deceselor legate de consumul de droguri este în scădere în Europa (6.100 de decese prin supradoză în 2012 față de 6.500, în 2011), în unele țări (Estonia, Norvegia, Irlanda, Suedia și Finlanda) s-a înregistrat o creștere alarmantă a numărului de decese prin supradoză, menționează raportul.

‘Heroina, al cărei consum este în declin, este încă implicată în numeroase cazuri de supradoză, dar rata deceselor legate de acest drog este în general în scădere. Dimpotrivă, cazurile de mortalitate legate de opiaceele de sinteză care înlocuiesc heroina sunt în creștere în anumite țări. În ceea ce privește cocaina, consumul acestui drog este stabil, cu tendințe de scădere și s-au înregistrat peste 500 de decese în 19 țări, în cursul anului 2012.

O altă preocupare, utilizarea de metamfetamină, limitată la Republica Cehă și Slovacia, pare să se extindă, în special în Germania, Grecia, Cipru, în Letonia și în Turcia, cu practici de consum de risc.

OEDT menționează de asemenea o reapariție a prafului și pilulelor de ecstasy dozate puternic în mai multe țări europene.

Pentru canabis, cel mai consumat drog în Europa — cu un consum global stabil sau în scădere — se semnalează o creștere a conținutului de principiu activ (THC), fie că este vorba de hașiș, în majoritate importat din Maroc, dar și pentru iarbă, a cărei producție locală este în creștere în numeroase țări. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata