Durerile de spate sunt principala cauză incapacităţii de muncă la scară mondială

Durerile lombare sunt principala cauză a incapacităţii de muncă la scară mondială şi se află la originea unei treimi din cazurile de invaliditate provocate de muncă, arată două studii publicate marţi şi preluate de AFP.

Comparând statisticile din 187 de ţări, cercetători americani şi australieni au constatat că aproape o zecime (9,4%) din populaţia lumii — inclusiv copiii — suferă de lombalgii (dureri în partea inferioară a spatelui). Acest lucru face ca lombalgia să fie pe primul loc ca durată a manifestării între bolile care provoacă o incapacitate, precizează autorii studiilor.

Cele mai afectate ţări se află în Europa occidentală, Africa de nord şi Orientul Mijlociu, iar cele mai scăzute nivele, în America latină şi Caraibe.

Problemele de spate cresc odată cu vârsta, fenomen care va duce în deceniile următoare la creşterea masivă a numărului de persoane care suferă de dureri lombare în ţările unde populaţia are venituri mici şi mijlocii, scriu cercetătorii studiului publicat în Analele bolilor reumatice, revistă ce ţine de grupul British Medical Journal (BMJ).

În al doilea studiu realizat plecând de la aceleaşi statistici, cercetătorii arată că tot lombalgiile sunt la originea unei treimi din cazurile de invaliditate provocate de muncă. Agricultorii şi persoanele între 35 şi 65 de ani se numără printre cei care prezintă cele mai mari riscuri, deoarece duc greutăţi, lucrează în poziţii ‘delicate’ sau sunt supuşi unor vibraţii. Agricultorii riscă astfel de patru ori mai mult să sufere de dureri lombare decât cei care lucrează în alte domenii profesionale.

Statisticile la care s-a recurs pentru realizarea celor două studii provin din ediţia 2010 a ‘Situaţiei mondiale a morbidităţii’, studiu susţinut de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) pentru evaluarea mortalităţii şi a degradării sănătăţii din cauza bolilor. Studiul din 2010 a comparat deficitele de sănătate legate de 291 de boli în 187 de ţări, încheie AFP. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata