Egiptul promite dezvăluirea unor noi „secrete” după scanarea piramidelor

Ministrul egiptean al antichităților a reafirmat duminică faptul că proiectul de scanare a piramidelor cu ajutorul unor tehnologii absolut noi avansează, promițând dezvăluirea unor noi „secrete”.

O misiune numită ScanPyramids, formată din oameni de știință egipteni, francezi, canadieni și japonezi, a început lucrările în 25 octombrie, aplicând în mod original și asociat mai multe tehnologii neinvazive și nedistructive, printre care analize termice cu camere cu infraroșii, radare sofisticate, radiografii ale rutelor particulelor cosmice care traversează în permanență Pământul, prin urmare și piramidele, cartografii cu ajutorul dronelor etc., relatează AFP.

Ministrul antichităților, Mamduh al-Damati, anunța în 9 noiembrie că termografia în infraroșu aplicată marii piramide de la Ghizeh, care a adăpostit rămășițele pământești ale faraonului Keops și ultima din cele șapte minuni ale lumii antice rămasă în picioare, a dezvăluit mari diferențe de temperatură între diferite blocuri de calcar gigantice alăturate — până la 6 grade Celsius—, care ar putea indica prezența unor camere secrete neexplorate încă.

Se așteaptă ca și monumentala piramidă a lui Keops (de 146 de metri înălțime), construită în urmă cu mai mult de 4.500 de ani (fără îndoială înainte de inventarea roții) și ale cărei secrete de construcție nu au fost aflate în totalitate, să își dezvăluie unul din „secrete” până la sfârșitul misiunii Scan Pyramids, programat la sfârșitul anului 2016.

„Anomalii termice” au fost observate pe partea nordică a piramidei lui Keops, a anunțat duminică Mathieu Klein de la Universitatea Laval din Quebec. Marile diferențe de temperatură între blocuri alăturate pot indica existența unei cavități sau a unui culoar, potrivit experților.

„Aceste rezultate preliminare arată că există vești bune” în perspectivă, a spus ministrul al-Damati, adăugând: „Vom avea secrete de rezolvat la piramide, dar este prea devreme să știm în ce vor consta”.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata