Enceladus ca o picătură de rouă care se odihneşte pe planul inelelor lui Saturn

Enceladus, unul dintre sateliţii lui Saturn care adăposteşte un ocean global, apare în această fotografie, realizată de instrumentele sondei Cassini, deasupra planului inelelor lui Saturn, ca un strop de rouă pe o frunză, amintindu-ne că până şi cele mai mici corpuri din sistemul nostru solar ascund numeroase mistere ce aşteaptă să fie elucidate.

Conform teoriilor care circulau înainte ca sonda Cassini să ajungă în sistemul lui Saturn, o lună de dimensiunea lui Enceladus (cu un diametru 504 kilometri) ar fi trebuit să fie o lume moartă şi îngheţată. Însă Enceladus este o lume vie, remarcabil de activă din punct de vedere geologic şi care dispune de un ocean global aflat sub calota glaciară de la suprafaţă.

Perspectiva acestei fotografii este îndreptată către partea neluminată a inelelor lui Saturn, la un unghi de aproximativ 0,3 grade sub planul acestora. Fotografia a fost realizată la 25 mai 2015 cu ajutorul unui filtru spectral, de la o distanţă de aproximativ 1,5 milioane de kilometri de Saturn. Scara fotografiei este de 87 km/pixel.

Misiunea sondei Cassini este rezultatul colaborării dintre NASA, Agenţia Spaţială Europeană (ESA) şi Agenţia Spaţială Italiană. Lansată la 15 octombrie 1997, Cassini a ajuns pe orbita planetei Saturn la 1 iulie 2004. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES) Foto: nasa.gov

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata