Eurobarometru: Românii conduc în topul încrederii în viitorul Uniunii Europene

Românii se află pe primul lor în topul încrederii în viitorul Uniunii Europene (76% dintre ei sunt total optimiști cu privire la viitorul UE), relevă un sondaj Eurobarometru publicat luni de Comisia Europeană. Pe locurile următoare în acest top se află Malta – cu 71%, Polonia – 70%, Croația cu 67% și Estonia și Danemarca – câte 66%.

Potrivit sondajului, pe ultimele două locuri în topul încrederii în viitorul UE se află Italia și Grecia, 41% dintre italieni și 37% dintre greci fiind total optimiști în privința viitorului forului comunitar european.

Sondajul Eurobarometru special „Europeni 2014” relevă că majoritatea europenilor au o imagine pozitivă despre UE (34%), mai mult cu trei puncte procentuale, față de ultimul sondaj Eurobarometru Standard lansat în noiembrie 2013), comparativ cu 26% dintre dintre cei chestionați, care spun că au o imagine negativă a UE.

Sondajul mai arată că optimismul este în creștere cu privire la perspectivele economice din Europa (1) și spre viitorul Europei (2). Astfel, în 20 din cele 28 de state membre cetățenii europeni afirmă că se așteaptă ca situația economică din țara lor de origine să se îmbunătățească în următoarele douăsprezece luni. La acest capitol, 23% dintre români cred că perspectivele economice s-au îmbunătățit — cu 2 puncte procentuale mai mult față de ultimul Eurobarometru, în timp ce 31% dintre români consideră că perspectivele au rămas aceleași (cu trei puncte procentuale mai puțin), iar 41% consideră că nu s-a schimbat nimic. Cei mai mulți europeni care apreciază că perspectivele economice se vor îmbunătăți sunt maltezii — cu 46 % (mai mult cu 4 puncte procentuale) și danezii — 42 % (în scădere cu două puncte procentuale), pe ultimul loc din acest punct de vedere fiind cehii — 14% (+ 2 puncte procentuale).

Pe ansamblu, încrederea față de UE este în creștere (32%, în creștere cu un punct procentual) și rămâne superioară față de încrederea în parlamentele naționale (27%, în scădere cu două puncte procentuale) și guverne (26%, în creștere cu 3 puncte procentuale). Totodată, mai mult de jumătate dintre europeni (53%) spun că iau în calcul un viitor pozitiv pentru Uniunea Europeană.

La întrebarea dacă impactul crizei asupra locurilor de muncă a atins deja apogeul, 44% dintre europenii chestionați sunt de acord cu faptul că există o creștere 4 puncte procentuale față de sondajul din toamna anului 2013. În același timp, aproape jumătate dintre europeni (49%) cred că șomajul este cel mai important aspect cu care se confruntă în țara de origine în acest moment.

Eurobarometrul publicat luni are la bază un eșantion reprezentativ de persoane din toate cele 28 de state membre ale Uniunii Europene, fiind intervievați în total aproape 28.000 de cetățeni în perioada 15 — 24 martie 2014. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata