Expunerea la soare ar contribui la reducerea tensiunii arteriale

Expunerea la soare ar putea contribui la reducerea hipertensiunii arteriale, un factor de risc pentru crize cardiace şi atacuri cerebrale, potrivit unui studiu publicat luni, relatează AFP.

Expunerea prea îndelungată la soare favorizează apariţia cancerului de piele, însă evitarea totală a soarelui ar fi dăunătoare pentru sistemul cardiovascular, susţin autorii studiului, publicat în revista de specialitate Journal of Investigative Dermatology.

Lumina soarelui modifică nivelul monoxidului de carbon din piele, favorizând dilatarea vaselor de sânge, care diminuează presiunea arterială, potrivit cercetătorilor britanici.

Mici cantităţi de monoxid de azot trec din piele în circulaţia sangvină şi scad, astfel, presiunea arterială, explică Martin Feelisch, profesor la Universitatea Southampton (Marea Britanie).

În cadrul experimentului, 24 de voluntari au fost supuşi unei doze de ultraviolete provenită de la o lampă de bronzare, care corespunde unei expuneri naturale la soare timp de 30 de minute. În a doua şedinţă, voluntarii au fost expuşi doar la căldura lămpii, care nu a avut niciun efect asupra tensiunii lor.

Dr. Richard Weller, dermatolog la Universitatea Edinburgh (Scoţia), estimează că a venit timpul să fie reevaluat raportul beneficii/riscuri al expunerii la soare, pentru a determina ce ar fi mai bine pentru sănătate, subliniind că decesele cauzate de bolile cardiovasculare le depăşesc cu mult pe cele cauzate de cancerul de piele. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata