Femeile recurg mai des la automedicaţie decât bărbaţii

În multe țări din Europa, femeile recurg mai des la automedicație decât bărbații, arată un studiu al Consiliului Europei (CoE) publicat marți și menționat de AFP.

Fie că este vorba de medicamente împotriva durerilor, calmante, somnifere sau antidepresive, femeile sunt o ‘categorie de mare risc în privința recurgerii la automedicație cu produse eliberate pe rețetă’. Cercetătorii s-au ocupat de folosirea medicamentelor prescrise medical de către persoane cărora nu le-au fost recomandate sau în afara perioadelor pentru care au fost date.

Raportul sintetizează date disponibile din 17 regiuni sau țări europene și riverane Mării Mediterane — Germania, Cipru, Egipt, Franța, Grecia, Irlanda, Israel, Italia, Liban, Lituania, Malta, Maroc, Olanda, Țara Galilor, Cehia, Serbia și Tunisia. Autorii studiului au constatat o ‘diferență importantă’ în funcție de sex în privința automedicației, a spus Marilyn Clark, profesor la Universitatea din Malta, coordonator al proiectului de cercetare realizat pentru Grupul de cooperare în domeniul luptei împotriva abuzului și a traficului ilicit de stupefiante (Grupul Pompidou), al Consiliului Europei.

În studiu se precizează că abuzul este ‘net superior în rândul femeilor din toate grupele de vârstă’. În Franța, 15% dintre tinere — față de 8% din rândul tinerilor — consumă abuziv medicamente eliberate pe rețetă, potrivit cercetării care a luat cifrele dintr-un raport Barometre Sante din 2010. În Lituania, aproape o tânără din cinci (19%) abuzează de astfel de medicamente, față de 7% dintre bărbați, iar în Olanda, proporția este de 11% la femei și de 6% la bărbați.

În unele țări ca Germania, Italia, Serbia și Maroc, unde consumul abuziv de medicamente se observă la mai puțin la 5% din populație, nu se constată diferențe semnificative între sexe.

În studiu se arată că abuzurile sunt favorizate de ușurința cu care se obțin medicamentele, cea mai obișnuită sursă fiind medicii, urmați de anturaj. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata