Fenomen astronomic rar: Mercur va trece între Soare şi Pământ

32

Luni, 9 mai, va avea loc un fenomen astronomic rar: Mercur, cea mai mică planetă din sistemul solar, va trece între Soare şi Pământ, fenomen care va fi vizibil în acele părţi ale lumii unde va fi zi, îndeosebi în Europa occidentală, relatează miercuri 7sur7.be.

Amatorii de astfel de evenimente vor putea urmări timp de câteva ore traseul lui Mercur, care va apărea ca un mic disc negru în deplasare spre astru. Spectacolul va putea fi observat totuşi doar cu ajutorul instrumentelor astronomice.

Fenomenul va începe la 13h12 (ora Europei occidentale) şi va lua sfârşit la 20h42. Ora poate varia uşor, în funcţie de locuri. Din punct de vedere vizual, „Mercur va da impresia că ronţăie o margine a Soarelui, apoi va traversa încet, ieşind în cealaltă parte”, arată Pascal Descamps, astronom la Observatorul din Paris. Fenomenul, care va dura şapte ore şi jumătate, este „rar fiindcă intervine doar în condiţiile unei alinieri aproape perfecte între Soare, Mercur şi Pământ”, adaugă el.

Destul de puţin explorată, misterioasa planetă Mercur este cea mai apropiată de Soare, aflându-se la o distanţă medie de 58 de milioane de kilometri de astru. Mică — are un diametru de numai 4.780 de kilometri—, face înconjurul Soarelui în 88 de zile, trecând o dată la 116 zile între Pământ şi steaua sistemului nostru. Însă, datorită înclinării orbitei sale în jurul astrului faţă de orbita Pământului, Mercur pare a se afla în majoritatea timpului deasupra sau sub Soare.

Din acest motiv, trecerile lui Mercur prin faţa Soarelui sunt rare, 13 sau 14 într-un secol. Ultima a avut loc în urmă cu zece ani, iar următoarele vor fi în noiembrie 2019, noiembrie 2032 şi mai 2049.

Ochelarii speciali pentru eclipsele solare nu vor fi utili fiindcă planeta este prea mică.

„Este necesar un instrument astronomic pentru a mări imaginea Soarelui”, afirmă Pascal Descamps. Astronomii amatori vor putea recurge la ochelari şi telescoape, cu condiţia să le protejeze cu filtre solare adecvate. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)


Urmăriți FINANCIARUL.RO și pe Google News