Foamea favorizează disputele conjugale

Foamea (sau nivelul scăzut de zahăr din sânge) este strâns legată de agresivitatea manifestată în interiorul cuplurilor, arată un studiu desfășurat de cercetători americani și preluat de lefigaro.fr.

Într-o căsnicie, soții trec adesea prin momente nu prea fericite și atunci se mai ceartă. Există totuși anumiți factori care intensifică inutil agresivitatea.

Pentru a verifica ipoteza că foamea (și lipsa zahărului din sânge pe care o determină) ar putea explica o parte din certurile conjugale, o echipă de cercetători americani a procedat la o serie de experiențe inventive. În prima etapă, oameni de știință aflați sub conducerea lui Brad Bushman, psiholog la Universitatea de stat din Ohio (Statele Unite), au dat păpuși voodoo unui număr de 107 perechi căsătorite. Timp de 21 de zile, voluntarii puteau înțepa de câte ori voiau figurina destinată să reprezinte soțul/soția. Fiecare păpușă era însoțită de o cutie cu 51 de ace.

În fiecare seară, oamenii își exprimau simbolic furia, trebuind în paralel să își măsoare nivelul de glucoză sanguină, înainte de culcare și dimineață, pe stomacul gol.

Rezultatele, publicate în Articole ale Academiei Americane de Științe (PNAS), au arătat că, cu cât nivelul de zahăr din sânge era mai scăzut, cu atât numărul de ace înfipte în păpușa voodoo a fost mai mare.

La capătul celor trei săptămâni, acelorași perechi li s-a propus o altă experiență. Soții urmau să se confrunte mai întâi într-un joc video, iar la sfârșitul partidei, câștigătorul trebuia să își supună jumătatea la un ‘concert’ sonor greu de suportat: sirene, sunetul unghiilor pe tablă etc., cât timp dorea. În realitate partenerul nu era expus la zgomote, dar câștigătorul nu știa. Și în acest caz cei mai cruzi erau cei cu cel mai scăzut nivel de zahăr în sânge. La compararea rezultatelor, s-a constatat că erau aceiași care înfipseseră cele mai multe ace în păpușile voodoo.

Brad Bushman oferă o explicație extrem de rațională acestor comportamente: controlul de sine necesită energie din creier, energie dată de glucoză, principalul său ‘carburant’. În lipsa glucozei, controlul de sine devine mai dificil. ‘Creierul reprezintă doar 2% din greutatea corporală, însă consumă 20% din calorii’, amintește cercetătorul.

Cum se recomandă cuplurilor ‘să nu se culce niciodată supărate‘, studiul cercetătorilor americani ar putea adăuga recomandarea ‘trebuie să discutăm după ce mâncăm’, încheie lefigaro.fr. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata