Fotbalul este sportul preferat al românilor şi deopotrivă cel mai urmărit

Fotbalul este sportul preferat al românilor și deopotrivă cel mai urmărit, potrivit unui sondaj IRES transmis vineri, 13 iunie.

Chiar și fără echipa națională în competiție, peste jumătate dintre români vor fi spectatorii Campionatului Mondial de Fotbal din Brazilia din fața televizoarelor.

Potrivit cercetării, realizată înainte de începerea Campionatului Mondial de Fotbal din Brazilia, 58% dintre respondenți spun că vor urmări meciurile din această competiție, chiar dacă echipa națională nu s-a calificat la acest turneu.

Campionatul Mondial de Fotbal din Brazilia este urmărit cu precădere de bărbați (81,5%), de respondenții cu educație medie sau superioară și mai degrabă de cei care locuiesc în Moldova și în regiunea de sud a țării decât de cei din Transilvania.

Un sfert dintre participanții la studiul IRES (24%) cred că Brazilia este țara a cărei reprezentativă va câștiga această ediție a World Cup. Printre favoritele turneului mai sunt indicate Spania (12%), Germania (6%) și Argentina (4%). Jumătate dintre cei chestionați nu știu să spună care este țara care își va adjudeca trofeul la această ediție.

35% dintre participanții la studiul IRES au indicat fotbalul drept sportul preferat. Topul este completat de gimnastică (13%), tenis de câmp (9%), handbal (5%) și patinaj artistic (4%).

În timp ce majoritatea bărbaților intervievați (59,2%) preferă fotbalul, pe primul loc în preferințele femeilor se află gimnastica (24,1%). Aceasta este urmată de fotbal (12,4%), tenis de câmp (11,2%), handbal sau patinajul artistic.

7% dintre respondenți spun că nu au un sport preferat.

Cristalizarea preferințelor în ceea ce privește sportul este influențată de vârstă, educație și gen.

Cei mai mulți dintre respondenții fără un sport preferat sunt femei (11,2%), tineri între 18 și 35 de ani (10,8%) și au studii elementare (15,4%).

26% dintre cei chestionați declară că urmăresc frecvent meciuri de fotbal. Tenisul se află pe poziția a doua în topul celor mai urmărite competiții sportive (18%), urmat de handbal cu 11%.

Studiul a fost realizat pe un eșantion de 1.102 indivizi de 18 ani și peste. Tipul eșantionului: multistratificat, probabilist, reprezentativ la nivel național. Reprezentativitate: eroare maximă tolerată de plus/minus 3%. Ancheta a fost realizată în 10 iunie. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)


Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata