Gura are „un al şaselea simţ al gustului”, care poate sesiza prezenţa carbohidraţilor

Gura umană are „un al șaselea simț al gustului”, care poate detecta prezența carbohidraților și explica de ce băuturile dietetice nu sunt la fel de atractive ca varianta lor cu zahăr, susțin miercuri cercetători din Noua Zeelandă, preluați de Xinhua.

Deși băuturile au gust și miros identic, creierul poate detecta mai mult despre compoziția acestora decât limba, susține studiul realizat de Centrul pentru Cercetarea Creierului de la Universitatea din Auckland.

„Soluții lichide utilizate în studiul nostru au fost îndulcite artificial, însă în prezența carbohidraților, am constatat o activare mai pronunțată a creierului pe care nu o constatăm atunci când este prezent doar dulcele”, a declarat liderul echipei de cercetători, Nick Grant.

„Acest lucru ajută la explicarea acelui ceva („kick”) despre care oamenii se plâng că lipsește din băuturile sau produsele dietetice”, a adăugat el.

În cadrul studiului, 10 participanți au fost rugați să facă exerciții cu brațele, în timp ce își clăteau gura cu carbohidrați, îndulcitori artificiali sau o soluție placebo.

Studiul a constatat o creștere de 30% în activitatea creierului legată de îndeplinirea sarcinilor în prezența carbohidraților, chiar și atunci când lichidul n-a fost înghițit. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata