Inteligenţa unui câine poate fi măsurată şi pusă în relaţie cu starea lui de sănătate

Cercetători britanici au pus la punct o serie de teste care permit măsurarea inteligenţei câinilor şi raportul ei cu sănătatea patrupedelor, se arată într-un studiu publicat luni şi preluat de AFP.

Oameni de ştiinţă de la London School of Economics şi de la Universitatea din Edinburgh au testat 68 de câini din rasa border collie, primul pas în” realizarea unui test de IQ cu adevărat fiabil pentru câini”, spune Rosalind Arden, cercetător asistent.

Ei au construit o hală pentru a le măsura capacitatea de orientare, viteza şi aptitudinile de a urma indicaţii gestuale. Unul dintre teste, efectuat cu câini activi din fermele din Țara Galilor, a constat în croirea unui drum până la hrana vizibilă, dar aflată după o barieră. Un altul măsura rapiditatea cu care câinele alegea farfuria cea mai plină dintre două prezentate.

Cercetătorii subliniază că este „mai uşor să se măsoare diferenţele de inteligenţă şi relaţia dintre longevitate şi inteligenţă la câini” decât la oameni, fiindcă lipsesc factori care ar interfera cu condiţiile de testare, ca alcoolul, ţigările sau mediul socio-economic.

La fel ca stăpânii lor, câinii dezvoltă demenţă senilă, aşa încât rezultatele se pot compara, asigură cercetătorii al căror studiu este publicat în revista Intelligence.

„La aceeaşi rasă de câine, scorurile sunt diferite. Un câine rapid şi riguros în îndeplinirea unei sarcini are tendinţa să fie la fel şi în alta”, afirmă cercetătorii.

Studiul „oferă informaţii cruciale asupra relaţiei dintre inteligenţă şi sănătate, îmbătrânire şi mortalitate„, adaugă ei.

Mark Adams de la Universitatea din Edinburgh consideră că cercetarea ar putea pune bazele unei „epidemiologii +dognitive+”: „Câinii sunt excelenţi în acest tip de activitate fiindcă vor să participe şi par chiar bucuroşi!”, arată el.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata