Lumina dimineţii ar putea fi un leac împotriva obezităţii

24

O siluetă zveltă poate fi păstrată prin simpla trezire de dimineaţă, pentru a beneficia de puţină lumină matinală, arată un studiu apărut miercuri, 2 aprilie, în revista americană PLOS ONE şi preluat de AFP.

Studiul, care s-a desfăşurat pe un eşantion de doar 54 de voluntari, a demonstrat că cei mai slabi dintre ei nu făceau nici mai multă mişcare şi nici nu mâncau neapărat mai bine decât ceilalţi, ci se expuneau mai mult la lumina naturală dis-de-dimineaţă.

‘Cu cât expunerea la lumina naturală are loc mai devreme, cu atât indicele de masă corporală (IMC) este mai mic’, afirmă Kathryn Reid, profesor de neurologie la Școala de medicină a Northwestern Unviersity Feinberg, coautor al studiului.

Participanţii la studiu au avut în medie 30 de ani. Ei au purtat la încheietura mâinii un aparat care a măsurat expunerea la lumină şi ciclurile de somn. S-a consemnat şi tot ce au mâncat participanţii în timpul celor şapte zile cât a durat studiul.

Expunerea la lumina dimineţii a influenţat indicele de masă corporală al voluntarilor, indiferent de nivelul activităţii fizice desfăşurate, de aportul caloric, de timpul alocat somnului sau de vârstă. Potrivit rezultatelor studiului, lumina matinală influenţează cu 20% indicele de masă corporală.

‘Lumina este cel mai important agent care reglează ceasul intern, acesta reglând la rândul său ritmul circadian (ce are o oscilaţie de circa 24 de ore — n.r.), iar ultimul răspunde de balanţa energetică’, adaugă Phyllis Zee, o altă coautoare a studiului.

‘Concluzia este că oamenii trebuie să încerce să se expună mai mult la lumina naturală între opt dimineaţa şi prânz’, mai spune ea.

Și 20-30 de minute pot avea efect pozitiv asupra IMC-ului, încheie studiul preluat de AFP. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)


Urmăriți FINANCIARUL.RO și pe Google News