Marele cutremur din Chile din 2010 a provocat seisme în Antarctica

Marele cutremur care a zguduit Chile în 2010 a provocat seisme la 4.700 kilometri distanță, în ghețurile profunde ale Antarcticii, potrivit unui studiu elaborat de Georgia Institute of Technology, din SUA, și citat de EFE.

Senzorii care au sesizat microseisme în Antarctica Occidentală, la 6 ore după cutremurul cu magnitudinea de 8,8 pe scara Richter din Chile, sunt prime probe potrivit cărora cel mai gros strat de gheață din lume poate fi afectat de cutremure puternice produse la mare distanță, susțin autorii cercetării publicate duminică de revista Nature Geoscience.

Din totalul celor 42 de stații de monitorizare din Antarctica, 12 au înregistrat ‘dovezi clare’ ale unor vârfuri de semnale de înaltă frecvență, afirmă cercetătorii, care au observat o legătură între acestea și fracturarea stratului de gheață în apropiere de suprafață.

Seismul din 27 februarie 2010 din Chile, produs în regiunea Maule, a fost urmat de un tsunami care a provocat moartea a 500 de persoane și pagube materiale evaluate la 30 de miliarde de dolari.

Cutremurul a provocat ‘microseisme’ în locuri atât de îndepărtate precum America de Nord, generate de un impact asupra plăcilor tectonice active. Geologii s-au întrebat adesea cum pot răspunde straturile de gheață — care acoperă Groenlanda și Antarctica și ale căror roci de la bază sunt considerate rezistente — la cutremure atât de depărtate. Înainte nu exista posibilitatea de a explora fenomenul, însă acum există o rețea de senzori dispuși în apropiere și pe suprafețele de gheață. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata