Margarina şi iaurturile anti-colesterol nu au niciun efect demonstrat asupra riscului de boli cardiovasculare

Alimentele îmbogățite cu fitosteroli, cum ar fi diferite tipuri de margarină și iaurturi anti-colesterol nu au niciun efect demonstrat asupra riscului de boli cardiovasculare, apreciază Agenția Națională de Siguranță Sanitară și Alimentară (ANSES) din Franța, într-un raport difuzat miercuri și preluat de 7sur7.be.

Sesizată de asociația consumatorilor UFC-Que Choisir, ANSES s-a concentrat pe afirmațiile producătorilor de alimente îmbogățite cu fitosteroli (diferite tipuri de margarină, produse lactate proaspete și sosuri cu condimente), potrivit cărora produsele lor scad nivelul colesterolului. Agenția arată în raportul său că, ‘deși fitosterolii contribuie într-adevăr la reducerea colesterolului din sânge, efectul lor pozitiv în prevenirea bolilor cardiovasculare nu a fost demonstrat’.

Fitosterolii sunt compuși naturali, prezenți în plante, care au proprietatea de a reduce nivelul colesterolului sanguin, scăzând absorbția lui intestinală. Ei contribuie la o scădere cu 10% în medie a nivelului de colesterol total și a celui de colesterol ‘rău’ (LDL), dar efectul poate fi variabil de la un individ la altul , arată ANSES, care precizează că la aproape o treime din consumatori aceste alimente nu duc la reducerea nivelului de colesterol ‘rău’.

Agenția mai subliniază că acest tip de colesterol — LDL — sanguin este doar unul din factorii de risc ai bolilor cardiovasculare, care sunt ‘multifactoriale, implicând un număr mare de factori de risc și factori de protecție’ și că scăderea lui ‘nu duce neapărat la reducerea riscului de boală’.

Fiindcă nu există deocamdată studii asupra efectelor directe ale fitosterolilor asupra bolilor cardiovasculare, ‘nu se poate emite nicio concluzie’, potrivit ANSES.

Consumul de alimente îmbogățite cu fitosteroli ar putea chiar mări riscul cardiovascular ca urmare a scăderii concentrației de betacaroten din sânge. UFC-Que Choisir a salutat raportul ANSES, solicitând autorităților naționale și europene să reanalizeze autorizarea comercializării acestor produse.

ANSES recomandă femeilor însărcinate sau care alăptează și copiilor să evite aceste produse și cere persoanelor ‘preocupate’ de nivelul lor de colesterol să se consulte cu un specialist în sănătate. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata