Modul în care pariezi la jocurile de noroc este influenţat de gene

Atunci când joci un joc de noroc, decizia de a aborda o anumită strategie este influențată de variațiile unui set de gene care controlează dopamina, unul dintre principalii neurotransmițători de la nivelul sistemului nervos central, conform unui studiu publicat în ultimul număr al revistei Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS), transmite ScienceNews.org.

Descoperirea realizată de cercetători de la Institutul Tehnologic din California, Pasadena, sprijină ipoteza că genele reprezintă o importantă variabilă care influențează modul în care oamenii iau decizii strategice, dar și alte comportamente sociale complexe.

Această descoperire intră sub incidența așa-numitei Teorii a Jocului, folosită în științele sociale pentru a studia comportamentul indivizilor în interacțiuni sociale.

În cadrul acestui nou studiu, cercetătorii au apelat la un joc competitiv pentru a observa modul în care participanții iau decizii și cum aceste decizii sunt influențate de diferențele, de la individ la individ, dintre seturile de gene care au atribuțiile biologice necesare pentru funcționarea dopaminergică.

Concluzia studiului este că genele prezente diferențiat în regiuni separate ale creierului pot influența comportamente distincte ale oamenilor în cadrul procesului de luare a deciziilor.

Teoria Jocului descrie interacțiunile strategice prin care succesul acțiunilor unui participant la joc depinde de acțiunile asumate de ceilalți jucători. În cadrul acestui studiu au fost îmbinate modele computerizate de învățare strategică cu asocierea dintre comportamentul strategic întâlnit la subiecți și nivelurile de dopamină eliberate în creier.

Creierul include mai multe sisteme distincte care controlează eliberarea de dopamină, iar dintre acestea, unul are un rol major în comportamentul motivat de recompensă. Majoritatea tipurilor de recompense primite de un subiect au ca efect creșterea nivelului de dopamină din creier, iar o serie de droguri de risc acționează tocmai prin stimularea eliberării de dopamină.

În cadrul acestui studiu cercetătorii au observat că variațiile genelor care reglează în principal eliberarea de dopamină în regiunea prefrontală a creierului au rolul de a modula deciziile strategice luate în timpul jocului.

În Teoria Jocului, unul dintre cele mai importante concepte este cel de strategie. În aceste jocuri, participanții au interese contrare sau parțial opuse, iar în funcție de aceste interese se formează un anumit comportament și o anumită strategie de abordare a jocului. Strategia cu care jucătorii abordează jocul este influențată de caracteristicile setului de gene care controlează dopamina. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata