Modulul gonflabil BEAM va fi lansat spre ISS săptămâna viitoare pentru a fi testat

11

O incintă gonflabilă, concepută pentru supravieţuirea în spaţiul extraterestru, ce urmează să fie ataşată la Staţia Spaţială Internaţională pentru a fi testată, va fi lansată săptămâna viitoare spre laboratorul orbital, conform SPACE.com.

Modulul, de dimensiunea unei camere, poartă numele de Bigelow Expandable Activity Module (BEAM) şi a fost conceput de compania Bigelow Aerospace. BEAM va fi prima incintă de acest fel ce va fi testată pe ISS şi prima care va fi ocupată de astronauţi, pentru scurte perioade de timp, deşi nu este un modul de extindere a laboratorului spaţial. Astronauţii vor pătrunde în această incintă timp de câteva ore de patru ori pe an, timp de 2 ani. Senzorii din interiorul acestei incinte vor permite testarea rezistenţei la radiaţii şi la impactul cu micrometeoriţi, pentru a constata dacă respectă standardele NASA pentru astfel de module destinate adăpostirii astronauţilor.

Modulele gonflabile de tipul lui BEAM oferă posibilitatea de a construi habitaturi extinse în spaţiu sau la sol pe Lună sau pe Marte, având avantajul că sunt foarte uşoare şi astfel costurile de lansare în spaţiu sunt mai reduse. Când este umflat, BEAM oferă 16 metri cubi de spaţiu. În timp ce este umflat acest modul îşi măreşte de peste 5 ori volumul. BEAM cântăreşte 1.400 de kilograme.

În primul deceniu al secolului XXI compania Bigelow a testat în spaţiu modulele gonflabile Genesis 1 şi Genesis 2. Ambele module au fost plasate cu succes pe orbită, dar nu au fost testate cu ocupanţi umani.

„Compania noastră este încrezătoare în această tehnologie. Am demonstrat cu succes că aceste module nu se depresurizează în spaţiu şi am testat cu succes materialele din care sunt construite,” a precizat Lisa Kauke, responsabil cu programul BEAM în cadrul companiei Bigelow Aerospace, fără a preciza însă ce materiale sunt folosite, explicând că este vorba de un secret de fabricaţie.

Rajib Dasgupta, responsabil de colaborarea cu compania Bigelow din cadrul NASA, a precizat că din perspectiva Agenţiei spaţiale americane, cerinţele de securitate structurală pentru modulele concepute să adăpostească astronauţi sunt mai ridicate decât pentru modulele concepute doar pentru depozitare sau în alte scopuri. Compatibilitatea modulului BEAM cu aceste standarde ale NASA va fi testată în următorii 2 ani în care o astfel de incintă gonflabilă va fi ataşată la ISS.

„Programul BEAM este următorul pas logic în dezvoltarea companiei noastre şi deschide drumul spre construcţia unei staţii orbitale private în viitor (Bigelow Next-Generation Commercial Space Station). Prin ataşarea modulului BEAM la ISS vom putea să evaluăm corespunzător această tehnologie, să o îmbunătăţim şi să demonstrăm că suntem gata să susţinem oameni în spaţiu”, a adăugat Lisa Kauke.

Modulul BEAM va fi lansat spre ISS cu capsulă cargou Dragon, aparţinând companiei private SpaceX, la 8 aprilie. După ce va ajunge pe orbită, braţul robotizat al ISS va prelua modulul BEAM din capsula Dragon şi îl va ataşa la portul Tranquility Node al staţiei orbitale. Echipajul ISS va instala modulul, proces care durează aproximativ 45 de minute. De asemenea, tot echipajul va instala o serie de senzori pentru testarea rezistenţei modulului la radiaţii şi impactul cu micrometeoriţi. La capătul perioadei de testare de doi ani, modulul BEAM va fi desprins de ISS şi lăsat să cadă spre Pământ, unde va arde complet la intrarea în atmosferă. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES) Foto: nasa.gov

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata