Mortalitatea albinelor este mai ridicată în nordul Europei decât în sud

Declinul populaţiei de albine este semnificativ mai ridicat în ţările din nordul Europei decât în cele din sud, se arată în studiul ‘Epilobee’, prezentat luni la Bruxelles și citat de AFP.

Este prima cercetare care compară starea de sănătate a stupinelor din ţările Uniunii Europene folosind criterii armonizate pentru a măsura rata mortalităţii albinelor, explică un responsabil al Agenţiei franceze pentru securitate sanitară (Anses). Aceasta este coordonatoarea studiului, care a fost realizat la laboratorul său de la Sophia Antipolis, un centru european de referinţă pentru evaluarea sănătăţii albinelor.

Evaluarea s-a bazat pe observaţiile a 1.350 de inspectori, care au vizitat în trei serii (toamna anului 2012, primăvara și apoi vara lui 2013) circa 31.800 de colonii de albine din 3.300 de stupine.

Astfel, s-a constatat că în timpul iernii, perioadă când albinele mor în număr mai mare, rata mortalităţii este mai ridicată în nord, unde depășește de obicei 20%, cazurile cele mai grave fiind Belgia (33,6%), Marea Britanie (28,8%), Suedia (28,7%), Finlanda și Estonia (peste 23%). În schimb, în mai multe ţări din partea de sud a Europei, rata mortalităţii albinelor este sub 10%, considerată ‘normală’, astfel de exemple fiind Italia (5,3%), Grecia (6,6%) sau Spania (9,5%). Țări precum Franţa (14,1%), Germania (13,6%) sau Polonia (14,8%) se situează la un nivel intermediar.

Această diferenţă între nord și sud este pusă de experţi pe seama climei diferite dintre cele două regiuni, dar există și alţi factori, cum ar fi unii agenţi patogeni precum Varroa, un parazit acarian, sau ciuperca Nosema.

Dar studiul nu a evaluat și efectul pesticidelor, bănuite că au o de asemenea un rol major în declinul populaţiei de albine. Agenţia Anses justifică lipsa pesticidelor din evaluare prin considerente tehnice legate de lipsa armonizării tehnicilor de dozare a pesticidelor la nivel european.

Studiul, finanţat de Comisia Europeană, va fi efectuat din nou începând cu toamna anului în curs. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata