”Muzică bizară” captată de astronauţii de pe Apollo 10 pe faţa ascunsă a Lunii

Un film documentar difuzat duminică seară, 21 februarie, de canalul de televiziune Discovery a relevat că echipajul navei spaţiale Apollo 10 a înregistrat ”o muzică bizară” în 10 mai 1969, în timpul survolării feţei ascunse a Lunii, când comunicarea radio cu Pământul era întreruptă, informează luni AFP şi ziarul spaniol ”ABC”.

Transmis în cadrul programului ”Arhive neexplicate ale NASA”, filmul prezintă atât sunetele ciudate, cât şi comentariile pline de uimire ale celor trei astronauţi, comandantul Thomas Stafford, pilotul modulului de comandă, John Young, şi pilotul modulului lunar, Eugene Cernan. Aceştia efectuau un zbor de repetiţie generală în vederea realizării istoricei misiuni Apollo 11, care a ajuns pe Lună în 21 iulie 1969.

Sunetele au durat aproximativ o oră, iar înregistrarea a fost transmisă turnului de control din Houston (statul american Texas), unde a fost arhivată. Banda sonoră a reapărut în 2008, dar duminică a fost pentru prima dată accesibilă marelui public.

”Auziţi? Acest fluierat?”, întreabă Eugen Cernan în înregistrarea menţionată. ”Sună, să spunem, precum muzica spaţiului exterior. Este cu adevărat o muzică ciudată!”, continuă el, în timp ce nava spaţială se găsea în dreptul feţei ascunse a Lunii, fără niciun fel de legătură radio cu Pământul.

Cosmonauţii au fost atât de surprinşi de acest fenomen încât au discutat între ei dacă este bine s-au nu să semnaleze centrului de control cele întâmplate. Ei se temeau ca nu cumva să nu fie luaţi în serios şi să-şi compromită posibilitatea de a mai participa şi la alte expediţii în spaţiu, potrivit emisiunii de la Discovery.

Un astronaut care a făcut parte din misiunea Apollo 15, Al Worden, apare în reportaj şi acuză agenţia spaţială americană (NASA) de a fi ”reţinut informaţia”, care, în opinia lui, ar fi fost de mare interes, inclusiv în momentul respectiv.

”Emiţătoarele radio ale celor două aparate, modulul lunar şi modul de comandă (care erau fixate unul de celălalt), interferau”, a explicat, în documentar, un inginer de la NASA. Al Worden pune la îndoială acest lucru. ”Logica îmi spune că dacă s-a înregistrat ceva acolo, trebuie să fi fost ceva”, a spus el.

AFP aminteşte că John Young a efectuat ulterior încă un zbor spre Lună, cu Apollo 16, iar Eugene Cernan a fost comandantul misiunii Apollo 17, ultima care a mai ajuns pe Lună până în prezent. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata