NASA anunţă dovezi ale existenţei apei în stare lichidă pe Marte

Agenția aerospațială americană, NASA, a anunțat luni că are probe ce par a confirma prezența apei în stare lichidă în zilele noastre pe Marte, descoperire care revoluționează înțelegerea Planetei Roșii, transmite AFP.

„Este un progres semnificativ care pare a confirma că apă sub forma unor pârâuri sărate curge în prezent pe suprafața planetei Marte”, a declarat John Grunsfeld, administrator asociat al Direcției de Misiuni Științifice a NASA, în cadrul unei conferințe de presă organizate după publicarea acestei descoperiri în revista britanică Nature Geoscience.

Această ultimă descoperire, realizată datorită imaginilor furnizate de observațiile unui aparat orbital al NASA cu ajutorul unui spectrometru, „susține ferm ipoteza” prezenței apei în stare lichidă în zilele noastre pe Marte, arată cercetătorii francezi și americani.

„Marte nu este planeta aridă și uscată care credeam că este”, a spus și Jim Green, director în cadrul NASA.

Într-un trecut îndepărtat, Marte se asemăna cu Pământul, având lacuri și râuri care au săpat văi, precum și un ocean vast, a adăugat el. „Astăzi revoluționăm înțelegerea noastră asupra acestei planete”, a apreciat omul de știință. „Aparatele noastre orbitale (din jurul lui Marte) descoperă multă umiditate în atmosferă” și au stabilit că solul marțian este mult mai umed decât se anticipase, precizează el.

Oamenii de știință au emis de multă vreme ipoteza că urmele sezoniere de curgere pe terenuri în pantă pot fi formate de ape sărate, soluții saturate în sare care nu se pot forma în absența apei. Liniile observate prima oară acum circa patru ani, care pot avea câteva sute de metri lungime și cinci metri lățime, apar numai în timpul sezoanelor calde, se lungesc și apoi dispar când temperaturile scad. Cercetătorii nu au putut susține până acum ipoteza că aceste urme sezoniere ar rezulta din curgerea apei sub formă de saramură.

„Explorarea noastră pe Marte a fost mereu călăuzită de depistarea apei, în căutarea vieții în Univers, și de acum avem indiciile științifice convingătoare care validează ceea ce bănuiam”, a adăugat John Grunsfeld, fost astronaut, citat de AFP. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES) Foto: REUTERS/University of Arizona

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata