NASA va declanşa un incendiu experimental la bordul unei capsule orbitale

NASA va declanşa în mod intenţionat un incendiu într-o capsulă goală aflată pe orbită, pentru a evalua dimensiunea răspândirii flăcărilor şi a măsura căldura degajată şi emisiile de gaz în vidul din spaţiul cosmic, a anunţat agenţia spaţială americană citată de France Presse.

Informaţiile obţinute din acest experiment, fără precedent la această scară, sunt considerate esenţiale pentru siguranţa actuală şi viitoare a echipajelor misiunilor spaţiale, a declarat într-o conferinţă de presă Gary Ruff, inginer aerospaţial al NASA de la centrul de cercetare Glenn (Ohio), unul dintre principalii responsabili ai acestui experiment.

NASA va putea astfel să înceapă dezvoltarea unor sisteme mai bune de detectare a incendiilor pe navele spaţiale şi de noi echipamente de protecţie pentru astronauţi.

Experimentul va fi realizat pe capsula Cygnus a firmei Orbital ATK, după ce îşi va finaliza următoarea misiune de aprovizionare a Staţiei Spaţiale Internaţionale (ISS), prevăzută pentru săptămâna viitoare.

Imediat ce capsula va fi destul de departe de avanpostul orbital, sistemul de control de la sol va declanşa un incendiu la bord, a detaliat marţi Gary Ruff. În cazul în care capsula supravieţuieşte acestui foc, ea va ajunge câteva zile mai târziu în atmosferă şi se va dezintegra.

Rezultatele acestui experiment, numit ‘Saffire-1’, vor permite determinarea limitelor de rezistenţă la foc, în condiţii de imponderabilitate, a mai multor materiale utilizate la construcţia navelor spaţiale. Acest lucru va ajuta NASA să selecteze materialele cele mai adecvate şi să determine modul în care microgravitaţia şi cantităţile limitate de oxigen afectează dimensiunea flăcărilor.

Înţelegerea modului în care acţionează focul în spaţiul cosmic a fost obiectivul mai multor experimente de-a lungul anilor, a relevat Gary Ruff, precizând că a fost vorba despre flăcări de câţiva centimetri.

Întregul experiment, care ar putea dura douăzeci de minute, va fi monitorizat cu senzori de temperatură, de oxigen şi de dioxid de carbon (CO2), care vor înregistra în timp real datele cu privire la incendiu. Vor fi, de asemenea, camere care vor filma materialele care ard.

Lansarea capsulei Cygnus având la bord provizii, echipamente şi materiale pentru experimente ştiinţifice este planificată pentru marţi, 23 martie la ora 03:00 GMT, la bordul unei rachete Atlas V a companiei de lansare United Launch Alliance, de la US Air Force Station din Cape Canaveral, Florida, precizează agenţia France Presse. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata