Nivelul de inteligenţă nu depinde atât de mărimea creierului, cât de modul în care este structurat acesta

Nivelul de inteligență umană este mai puțin legat de mărimea creierului, cât de felul în care este structurat aceasta, este concluzia unui studiu științific internațional coordonat de cercetători de la Universitatea din Viena, relatează miercuri AFP.

Potrivit cercetării, oamenii de știință ar fi „supraestimat” până acum presupusa relație între mărimea creierului și performanțele intelectuale ale ființei umane, a declarat agenției de presă austriece APA Jacob Pietschnig, cercetător în domeniul științelor cognitive la Universitatea din Viena.

Mult mai importantă pentru nivelul de inteligență este în schimb „îmbinarea dintre cortex, mezencefal — sau creierul mediu — și creierul mic, precum și buna conexiune între materia cenușie și cea albă, fiind mult mai semnificative decât dimensiunea masei cerebrale în sine”, a adăugat cercetătorul.

Jacob Pietschnig și echipa sa au realizat o sinteză a 88 de studii pe această temă, efectuate pe circa 8.000 de cazuri, și au publicat rezultatele cercetării săptămâna trecută în revista ‘Neuroscience & Biobehavioral Reviews’.

Cercetătorii notează că bărbații, deși au în general creierul mai voluminos decât femeile, nu au demonstrat capacități cognitive superioare genului feminin. De altfel, participanții la studiu cu un creier anormal de mare au obținut rezultate mai slabe decât media la testele de inteligență, afirmă Pietschnig.

Importanța structurii creierului, adaugă el, este ilustrată și de unele animale cu un creier deosebit de mare, dar care nu sunt deosebit de inteligente, de exemplu cașalotul care are encefalul de aproape nouă kilograme, potrivit AFP. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata