Nivelul ridicat al colesterolului dăunează nu numai inimii, ci şi facultăţilor cerebrale

Nivelul colesterolului nu influenţează doar sănătatea cardiovasculară, ci şi buna funcţionare a creierului – este ceea ce a demonstrat o echipă de cercetători americani de la universitatea californiană Davis, al căror studiu este menţionat de passionsante.be.

A fost deja sugerată legătura dintre nivelul ridicat al colesterolului şi riscul crescut de demenţă — implicit de Alzheimer—, iar cercetările desfăşurate la Universitatea Davis merg mai departe, stabilind o relaţie directă între colesterol şi prezenţa plăcilor amiloide în creier. Aceste depozite sunt caracteristice bolilor neurodegenerative cum ar fi Alzheimer.

Specialiştii americani au analizat prin scanare caracteristicile cerebrale a circa 200 de persoane în vârstă (femei şi bărbaţi), afectate sau nu de demenţă uşoară. Rezultatele au arătat că o valoare ridicată a colesterolului ‘rău’ şi una scăzută a colesterolului ‘bun’ se asociază cu depozite mai mari de beta-amiloidă (ce constituie placa amiloidă), în timp ce niveluri ridicate de colesterol ‘bun’ şi scăzute de colesterol ‘rău’ se corelează cu concentraţii mai mici de beta-amiloidă.

Prin urmare, spun cercetătorii, este importantă urmărirea îndeaproape de nivelurilor de colesterol, nu numai pentru sănătatea vasculară, ci şi pentru facultăţile cerebrale. Medicul de familie va aprecia dacă este necesară aplicarea unui tratament de scădere a colesterolului, independent de riscul cardiovascular, la vârstnicii la care nivelurile sunt la limită şi care dau semne de declin cognitiv uşor, cum ar fi pierderile de memorie, încheie passionsante.be. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata