Nivelurile scăzute de vitamina D pot dubla riscul de demenţă

Nivelurile scăzute de vitamina D la persoanele în vârstă pot dubla riscul de a dezvolta demență ulterior în viață, susține unul dintre cele mai mari studii dedicate acestui supliment nutritiv, preluat de The Independent.

Potrivit oamenilor de știință de la Universitatea din Exter, ratele de demență senilă și boală Alzheimer sunt semnificativ mai mari la persoanele cu un nivel scăzut de vitamina D, comparativ cu cele cu niveluri normale — la testarea cu până la șase ani înainte de debutul simptomelor.

Descoperirea sugerează că administrarea de vitamina D — produsă de organism prin expunerea la soare — ar putea proteja împotriva debutului demenței, mai ales la latitudini nordice, unde soarele este puțin prezent în timpul lunilor de iarnă.

Cercetarea, publicată în revista Neurology, a monitorizat nivelurile de vitamina D în sângele a 1.659 de persoane de cel puțin 65 ani, care nu sufereau de demență, boli cardiovasculare sau accident vascular cerebral la momentul testării.

În următorii șase ani, specialiștii au descoperit că persoanele cu un deficit moderat de vitamina D au prezentat un risc cu 53 % mai mare de a suferi de demență și de 69 % mai mare de boală Alzheimer decât cei cu niveluri normale ale vitaminei. De asemenea, în cazul persoanelor cu deficite și mai severe, s-a constatat un risc cu 125 % mai mare manifestare a demenței și de 122% mai mare de Alzheimer.

Deși studiile anterioare constataseră o legătură între nivelurile scăzute de vitamina D și debutul problemelor cognitive, ultimul studiu a confirmat o asociere semnificativă atât cu demența cât și cu boala Alzheimer. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata