Noua descoperire a unor fosile umanoide ar putea elucida misterul cu privire la strămoşii „hobiţilor” de Flores

O serie de rămăşiţe fosile descoperite pe insula indoneziană Flores ar putea risipi unul dintre cele mai persistente mistere din antropologie şi anume cel cu privire la descendenţa speciei de umanoizi pitici ce trăiau pe această insulă indoneziană – aşa-numiţii „hobiţi” de Flores, conform Reuters, care citează un studiu publicat în ultimul număr al revistei Nature.

O echipă de paleoantropologi a publicat miercuri un studiu în care descrie o serie de fragmente de oase şi dinţi, cu o vechime estimată la aproximativ 700.000 de ani, descoperite în albia unui râu, care par să aparţină speciei dispărute a oamenilor de Flores, specie ce era în prealabil cunoscută doar datorită descoperirii unor resturi fosile şi a unor unelte din piatră, cu o vechime de între 190.000 de ani şi 50.000 de ani, într-o peşteră de pe insula Flores.

Hominizii din această specie denumită Homo floresiensis aveau puţin peste 1 metru înălţime şi dispuneau de un creier de dimensiuni relativ mici, foarte asemănător cu cel de cimpanzeu.

Descoperirea fosilelor vechi de 700.000 de ani sugerează că această specie s-a desprins din specimene de Homo erectus de dimensiuni normale (mari), care trăiau în Asia, conform paleoantropologului Yousuke Kaifu de la Muzeul Naţional al Naturii şi Știinţelor din Tokyo.

Homo erectus, care a apărut mai întâi în Africa în urmă cu aproximativ 1,9 milioane de ani, a populat şi arhipelagul Indonezian. Pe insula Java, aflată la vest de Flores, au fost descoperite numeroase fosile de Homo erectus datând de acum 1,5 milioane până la acum 150.000 de ani. Fosilele specimenelor de Homo erectus de Java prezintă numeroase similarităţi cu cele ale „hobiţilor” de Flores descoperite în albia râului şi care au o vechime de aproximativ 700.000 de ani, conform paleoantropologului Gerrit van den Bergh de la Universitatea australiană Wollongong.

Printre fosilele descoperite se numără patru dinţi de adulţi şi doi de copii, un fragment de mandibulă şi unul de craniu de la nişte oameni de Flores care au murit, probabil, în cursul unei erupţii vulcanice. Aceste fosile au fost descoperite într-un sit aflat pe o câmpie, la aproape 70 de kilometri est de peştera în care au fost descoperite primele oseminte de „hobit” în 2003.

Uneltele de piatră descoperite anterior sugerează că strămoşii de dimensiuni mari ai „hobiţilor” au ajuns pe insula Flores în urmă cu aproximativ 1 milion de ani, iar în următorii 300.000 de ani de evoluţie, în care au rămas pe această insulă, s-au micşorat.

„Acum se pare că ‘hobitul’ de Flores este de fapt un Homo erectus pipernicit”, a susţinut şi arheologul Adam Brumm de la Universitatea australiană Griffith.

Reducerea dimensiunilor unor specii de animale care ajung pe insule, de-a lungul mai multor generaţii, reprezintă o adaptare la habitatul insular şi este provocată în primul rând de resursele de hrană limitate.

Descoperirea unor fosile de „hobiţi” de Flores vechi de 700.000 de ani infirmă ipoteza altor antropologi care susţineau că aceştia ar fi făcut parte din specia noastră, Homo sapiens, şi că ar fi suferit de o afecţiune care îi făcea să rămână mici. Primele exemplare de Homo sapiens au apărut în Africa în urmă cu aproximativ 200.000 de ani.

De asemenea, caracteristicile acestor fosile nu susţin ipoteza că oamenii de Flores ar fi evoluat dintr-o specie şi mai veche de hominizi, aşa cum ar fi Homo habilis sau Australopithecus. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES) Foto: abc.es

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata