Nouă specie de plante carnivore descoperită în Brazilia datorită unei poze de pe Facebook

32

O nouă specie de plante carnivore a fost descoperită în Brazilia datorită unei fotografii realizate și publicate pe contul lui de Facebook de un iubitor al naturii din această țară sud-americană, a anunțat joi Universitatea din Sao Paulo (ESP), preluată de EFE.

Noua specie face parte din familia Droseraceae și a primit numele de Drosera Magnifica întrucât este cel mai mare tip de plantă din această familie de pe continentul american și al treilea ca mărime la nivel mondial. Planta se distinge prin frunzele ei alungite care pot ajunge la 24 de centimetri, cu aspect de tentacule, impregnate cu substanță lipicioasă cu care sunt prinse insectele.

Fotografia plantei a fost făcută în 2012 de către brazilianul Reginaldo Vasconcelos, în timpul uneia dintre excursiile lui obișnuite prin munții din apropierea orașului în care locuiește, Governador Valadares, din statul brazilian Minas Gerais. Imaginea postată de el pe Facebook a fost văzută de Paulo Gonella, cercetător la USP și colaborator al Grădinii Botanice Nymphenburg, din orașul german Munchen.

Cu ajutorul datelor furnizate de Vasconcelos, omul de știință a localizat planta și a început să o studieze în 2013 împreună cu un alt brazilian, Fernando Rivadavia, cercetător în SUA, și cu germanul Andreas Fleischmann, cercetător la Colecția Botanică a orașului Munchen.

Rezultatele studiilor lor au fost publicate, vinerea trecută, în revista științifică Phytotaxa. Autorii sunt de părere că Drosera Magnifica este o plantă ‘extrem de amenințată’ potrivit criteriilor Listei Roșii a Uniunii Internaționale pentru Conservarea Naturii. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)