O cincime din plantele lumii sunt în pericol de dispariţie

O cincime din speciile vegetale sunt în pericol de dispariţie, potrivit centrului de cercetări botanice al Kew Gardens din Londra, care a recenzat peste 391.000 de specii în primul său raport referitor la situaţia plantelor în lume („State of the World’s Plants”), publicat marţi, relatează AFP.

Acest barometru, care ar putea îmbunătăţi monitorizarea evoluţiei lumii vegetale şi prezervarea acesteia, semnalează că 21% dintre plante sunt în pericol.

Exista deja o situaţie a păsărilor lumii şi a broaştelor ţestoase marine, dar, „în pofida marii sale importanţe”, situaţia plantelor în lume se lăsa aşteptată.

„Acum este gata„, subliniază profesorul Kathy Willis, director ştiinţific în cadrul Kew Gardens. „Dată fiind importanţa fundamentală a plantelor pentru bunăstarea oamenilor, ca aliment, combustibil, regulator climatic, este foarte important să ştim ce se petrece”, a adăugat aceasta.

Domeniul Kew Gardens adăposteşte una dintre cele mai însemnate colecţii de plante de pe planetă în serele sale şi în minunatele sale grădini. Este, totodată, un centru de cercetări botanice cunoscut pe plan mondial care intenţionează să facă din „State of the World’s Plants” un instrument de referinţă.

Într-o lucrare de 80 de pagini şi pe un site consacrat acestei probleme, autorii au compilat şi analizat zeci de studii existente, pentru a constitui o bază de date pentru anii viitori.

Aceasta a presupus „o muncă enormă care a implicat peste 80 de oameni de ştiinţă”. Ideea era de a reuni, de condensa şi a oferi spre lectură cunoştinţe diseminate în diverse studii, pentru ca acestea să devină accesibile cât mai multor persoane, explică Steve Bachman, care a coordonat raportul.

Șantierul este imens: peste 391.000 de specii de plante vasculare sunt recenzate în lume şi în fiecare an se descoperă circa 2.000 de noi specii, mai ales în Brazilia, în Australia şi în China.

Aproape o zecime din aceste plante servesc drept hrană, leac sau divertisment pentru oameni. Un număr de 17.810 plante sunt de uz medical identificat.

Un motiv în plus pentru prezervarea lor cu orice preţ, subliniază Kathy Willis. Totuşi, sensibilizarea opiniei publice în privinţa soartei ferigii pană-de-struţ — „Matteuccia struthiopteris”, cu frunze ale căror vârfuri spiralate şi comestibile sunt considerate o delicatesă — ar putea fi mai complicată decât promovarea salvării elefanţilor africani, a tigrilor bengalezi sau a pădurilor tropicale.

„Există deja un raport despre starea pădurilor lumii, dar pădurea nu acoperă decât o mică parte din lumea vegetală”, aminteşte directorul ştiinţific al Kew Gardens.

Ameninţările la adresa plantelor vin în primul rând din agricultură, din cauza defrişărilor excesive (31%), potrivit raportului. Dezvoltarea rezidenţială, bolile, pesticidele şi incendiile reprezintă alţi factori nocivi.

Schimbările climatice nu joacă decât un rol marginal (3,96%), cel puţin pentru moment. „Dar să nu uităm că uneori este nevoie de până la 30 de ani pentru ca o nouă generaţie de plante să producă flori sau polen. Prin urmare, nu vom putea măsura cu adevărat impactul schimbărilor climatice decât în jurul anului 2030”, avertizează Kathy Willis.

Studii precedente au ajuns la concluzii foarte diferite, unele semnalând că 10% din plante sunt ameninţate cu dispariţia, altele indicând 62%.

Kew Gardens evaluează la 21% procentajul speciilor ameninţate, de unde şi interesul pentru un raport anual care să servească drept barometru şi să permită urmărirea evoluţiei în timp. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
1 Comentariu
  1. Ciprian spune

    Sa luam masuri , zic !

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata